Hlavní obsah

Jak vypadala historická jatka v Ostravě. Místo nové galerie moderního umění

Po mnoha letech nejasností, co bude s historickou budovou jatek v centru Ostravy, se už více jak půl roku intenzivně pracuje na její kompletní rekonstrukci, která by měla být hotova do konce tohoto roku.

Reklama

Článek

Přestavba bývalých městských jatek v centru Ostravy na galerii moderního umění Plato běží navzdory pandemii podle harmonogramu. Památkově chráněný objekt se přestavuje podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczneho, vzešlého z architektonické soutěže vyhlášené v roce 2017.

Po náročné fázi demolic, odstraňování staticky nevyhovujících částí, demontážích a výkopech se práce zdárně překlopily do budování nového objektu. Cíl zachovat a navrátit historické hodnoty zůstává.

+14

Provoz jatek zůstal ve stávající lokalitě až do roku 1965, kdy se přestěhoval do masokombinátu v Martinově. Areál byl do roku 1986 využíván Technickými a zahradními službami města Ostravy a Severomoravskými pekárnami. V 90. letech 20. stol. byla dřevěná věžička chladírny rozebrána a snesena. Po opuštění jatek firmami areál začal chátrat. Část hal byla zbořena. Od roku 1987 byla památkově chráněna nejstarší část areálu.

V roce 1994 na to navázalo prohlášení o ochraně dalších cihelných objektů z konce 19. století v jejím bezprostředním okolí. V témže roce pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem někdejších jatek odkoupila společnost Bauhaus za víc než 38 milionů. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila hobbymarket. Jatka však dál chátrala a nikdy nebyla opravena. Později přestala fungovat i nedaleká prodejna.

Město se dlouho snažilo získat jatka zpět, nakonec se mu je podařilo odkoupit. Zaplatilo za ně i s bývalou prodejnou Bauhausu 80 milionů korun. Na přestavbu jatek město v roce 2017 vyhlásilo architektonickou soutěž.

V galerii moderního umění se promění celkem pět na sebe navazujících částí objektu různého stáří, konkrétně původní chladírny, nové chladírny, vepřové porážky a zastřešeného atria. Zdemolována už je provozní budova z roku 1926, která byla v neudržitelném technickém stavu, následovat bude její nová výstavba.

Budoucí galerii bude tvořit šest výstavních sálů, které mohou být navzájem propojeny, nebo mohou fungovat samostatně. Díky otočným stěnám bude do výstavního prostoru začleněno i venkovní prostranství. Práce začaly na jaře roku 2020 a cena rekonstrukce nesmí přesáhnout 150 milionů korun. Konkrétní aktivity na záchranu areálu zahájilo město Ostrava bezmála před šesti lety.

Reklama

Související témata:

Doporučované