Hlavní obsah

Fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého druhu tygra, na světě dosud žilo jen 221 kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého druhu tygra, na světě ho žije jen 221 kusů.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V thajské džungli fotopast zachytila šest mláďat kriticky ohroženého tygra indočínského. Podle ochránců přírody je to důvod k oslavě.

Článek

Na světě jich podle odhadů žije jen 221, podle ochranářů se tento počet ale nejspíš rozrostl o šest. Považují to za skvělý úspěch. Mláďata kriticky ohroženého tygra indočínského zachytila fotopast v thajské džungli. Právě ta je pro tento druh tygra jedním z posledních domovů. Dříve se tygr indočínský vyskytoval v jižní Číně, Kambodži, Laosu a Vietnamu, podle ochranářů tam už ale tito tygři nežijí.

Je to důvod k oslavě

Podle Erica Ashe z organize Freeland, která bojuje proti obchodování se zvířaty i lidmi, je snímek z fotopasti důvodem k oslavě: „Je to důležitý objev. V ochraně těchto tygrů to dokazuje skvělý pokrok. Tygři indočínští vyžadují ochranu a zároveň potřebují dosatek kořisti k lovu, aby se nasytili. Všude na ně číhají nějaké hrozby, proto je to pozoruhodný úspěch."

Tygr indočínský - pro vědce záhadný samotář

Tygr indočínský se dostal na seznam kriticky ohrožených druhů kvůli pytlákům a nelegální těžbě dřeva. Zároveň se jedná o druh tygra, kterého mají vědci nejméně „přečteného". Tygr indočínský je totiž samotář a vyskytuje se v hustých tropických lesích, v horách a v relativně méně zalidněných oblastech. Pokud je pozorováno v přírodě více jedinců pohromadě, jde vždy buď o samici s mláďaty, nebo o pářící se pár.

Reklama

Doporučované