Hlavní obsah

Fousek slíbil fotbalu změny. Hlasů na to dostal dost, tak hurá do díla!

Luděk Mádl
novinář
Foto: Jan Tauber / FAČR

Petr Fousek (vlevo) je novým předsedou Fotbalové asociace ČR. Takto mu bezprostředně po volbě gratuloval Karel Poborský, poražený kandidát.

Reklama

Průběh a výsledky volební valné hromady Fotbalové asociace ČR, na které zvítězil Petr Fousek, analyzuje v glosáři speciál Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Fotbalový funkcionář z povolání jménem Petr Fousek slíbil českému fotbalu změny, samozřejmě k lepšímu. Řekněme si na rovinu, že horší než v posledních berbrovských letech už by to ostatně asi ani být nemohlo.

A průběh valné hromady ukázal proč. Ti, co ve vedení asociace po říjnovém zatčení a obvinění českého místopředsedy Romana Berbra zbyli, čelili tvrdé adresné kritice za své nepřehledné hospodaření, které si nebyli schopni obhájit, za bagatelizaci afér typu Dezinfekce (více zde) nebo Alea (více zde). Zmiňme, že o obou těchto aférách informoval web Seznam Zprávy jako první.

Rétorika dosluhujícího předsedy Martina Malíka, že skoro 10 milionů spláchnutých (nebo vyvedených?) do Dezinfekce se přece vrátilo zpátky, takže se vlastně nic moc nestalo, stejně jako výmluvy finančního ředitele Libora Kabelky, že za všechno může Berbr, korunované výrokem generálního sekretáře Jana Paulyho, že on za Kabelku nezodpovídá, vytvořily opravdu dokonalý rámec zosobněné trapnosti a zoufalství zcela prohnilého korpusu, na kterém až dosud asociace stála.

Jakkoli jsou tyhle kauzy, které jsou dost možná jen obnaženým vrcholkem ledovce, pro širší veřejnost možná odtažité, nabízejí se i mnohem přímočařejší příběhy. Třeba o Berbrově dlouholetém podržtaškovi jménem Jan Hořejší, který podle policejní dokumentace převzal na Strahově balíček s bankovkami od bafuňáře Rogoze a předal je sudímu Hájkovi, kterého svazový boss Berbr instruoval, že má před zápasem Živanice–Vyšehrad povolení zabíjet. A když se to potom Živanicím nelíbilo, tak jejich předsedu Špačka vyloučili Berbr s předsedou Malíkem z řad asociace. No a co je na tom „nejzábavnější“, ten pan Hořejší pracuje na FAČR dodnes.

Ano, Etická komise, vedená Janem Paulym starším, zahájila s Hořejším a několika dalšími disciplinární řízení, ale k ničemu se nedobrala. Konstatovala, že bez vhledu do vyšetřovacího spisu nic nezmůže. Nedovedu se zbavit dojmu, že to celé bylo jen loutkové představení ve stylu „aby to vypadalo, jako že něco děláme“. Jsem právní laik, ale jsem bytostně přesvědčen, že Jan Pauly junior spolu s právníkem asociace Janem Legem udělali maximum pro to, aby se FAČR do spisu nedostala. A aby na Strahově ve skutečnosti zůstalo všechno co nejdéle tak, jak je.

Nepřijde vám to celé jako mafie? Chapadla berbrovské chobotnice asociaci obtočila, ždímala z ní peníze a odmítala ji opustit. Ignorovala přitom povýšeně i vnitrospolkové kontrolní orgány v podobě členů Revizní a kontrolní komise. Ta přesto aféry Dezinfekce a Alea odhalila. A mnohé další mohou být skryty v prodělečných dceřiných firmách, kam už ale kontrolory Malík, Kabelka a spol. nepustili.

Arogance lidí, kteří snad měli pocit, že si spolkový majetek zprivatizovali a že nikomu není nic do toho, co s ním dělají, byla (ještě včera!) naprosto nebetyčná. Mysleli si, že tam budou sedět dál. Tak doufejme, že ne.

Omlouvám se za to možná trochu delší expozé, ale šlo mi o to, popsat současný stav asociace, který Petr Fousek v průběhu své kandidatury slíbil změnit. Chci věřit tomu, že se do té práce opravdu pustí a poměry panující ve Fotbalové asociaci ČR se změní. Nečekejme, že lusknutím prstů přijde ráj na zemi, čekejme základní slušnost, opravdovou zodpovědnost vůči více než 300 000 členům obrovského spolku a také konec bezuzdných zvěrstev se „suchými“ hajzly a drzou arogancí, která by se v posledních letech dala na Strahově v některých kancelářích opravdu krájet.

Z mnoha osobních rozhovorů vím bezpečně, že tenhle způsob vládnutí velkou část moravských funkcionářů dlouhodobě štval, ale ve volbě roku 2017 neměli sílu prakticky sami, jen ve spojení s několika málo profesionálními kluby, berbrovského kandidáta Malíka porazit. Jejich kandidát Petr Fousek poté odjel tak trochu do exilu do Řecka, kde na obnově tamního rozbořeného svazu pracoval ve službách UEFA. A sotva v Česku Berbr padl, začal Fouskovi zvonit telefon od lidí, kteří ho vyzývali k tomu, ať přijede pekelnou sírou prodchnutý svaz vyčistit a napravit i do Prahy.

Bez Šmicera a F-evoluce by to nešlo

To by se nikdy nemohlo podařit, kdyby nevznikla F-evoluce, která narušila celistvý skalní masiv tvořený berbrovskými slouhy na úrovni českých okresů a krajů. Neuvěřitelná práce, kterou odvedl Vladimír Šmicer a jeho tým, slavila ve čtvrtek na valné hromadě v Nymburce svůj triumf. Paradoxně přitom sice sám Vladimír Šmicer zvolen nebyl a jeho F-evoluce získala „jen“ dvě místa ve výkonném výboru. Ale právě hlasy F-evoluce posunuly věci z roku 2017 do roku 2021 a umožnily tentokrát Fouskovi vyhrát. A navíc mu zajistily i většinu ve výkonném výboru. Pevně věřím, že ho následně budou i intenzivně tlačit do toho, aby se slibované reformy v potřebné dynamice skutečně děly.

Právě s nástupem F-evoluce se najednou na valné hromadě objevili lidé, kteří papalášům sedícím na pódiu byli schopni se vší slušností, ale zároveň tvrdě a otevřeně říct, že neumí ani do pěti počítat. A že by se měli ze svých chyb a faulů zodpovídat.

Temný chural, ve kterém poslušní zoufalci zdvihají nad hlavy papírek podle toho, jak s ním zrovna mává Náčelník Berbr, a jen sem tam něco zbytečně řekne nějaký vzpurný Moravák, byl najednou pryč. Tedy částečně. V Nymburce se ve čtvrtek střetlo staré s novým. To staré se rozhodně nevzdalo a pěkných pár hlasů ještě posbíralo. Zejména volební úspěch dalšího berbrovského podržtašky Martina Drobného, spoluautora Dezinfekce, se jeví naprosto skandálně. Ale očekávatelně.

Klíčové názorové proudy na valné hromadě fungovaly víceméně podle očekávání. Jen se nevědělo úplně přesně, jak přesně jsou silné a pevné. V pondělním glosáři jsem napsal, že Morava dodá přes 50 hlasů, F-evoluce přes 30, a když Petr Fousek sežene zhruba dalších 20 českých hlasů, může vyhrát.

Ano, to vůbec nekorespondovalo s tím, co týdny hlásal druhý tábor, který vypouštěl do veřejnosti podprahové balonky se sdělením, že Karel Poborský vyhraje v pohodě se 130 hlasy.

Teď už víme, jaká byla realita a že blíž k ní byly teze z glosáře: Petr Fousek dostal ve druhém kole volby z Moravy 55 hlasů, v Čechách pak 51.

Kandidáti F-evoluce posbírali ve volbách českých OFS a KFS od 32 do 37 hlasů. Takže i když vezmeme v potaz to nejnižší číslo 32 a sečteme ho s moravskými 55 hlasy, jsme na 87. A na zvolení Petra Fouska byla zapotřebí stovka. Volba byla tajná, ale předpokládejme, že zbývající hlasy Fousek získal zejména za pomoci klubů a dalších subjektů, které mu daly i předsednickou nominaci. Můžeme si je připomenout:

Nic proti Karlu Poborskému, zůstane navždy nesmrtelným jako fotbalová legenda. A já věřím, že to se svou kandidaturou a ve svých představách o budoucnosti českého fotbalu myslel dobře.

Ale obávám se, lépe řečeno jsem přesvědčen o tom, že se ocitl ve vleku lidí, kteří to s českým fotbalem mysleli hodně postaru. Vedlo to k tajnůstkaření. A vyhlíželo pak opravdu bizarně, když Karel Poborský vykládal do televizních kamer, že sponzoři přijdou, když fotbal vystoupí ze stínů a stane se transparentním. A chvíli nato potisící odmítl říct, kdo mu dal nominace, kdo za ním stojí a koho by chtěl ve výkonném výboru. Protože v tu chvíli by se celá ta parta, co se skrývala za Poborského zády, objevila na světle. A veřejnost by tomu defilé nejspíš nezatleskala.

Vaňkátův chráněnec a Berbrův dezinfekční kolega

To se stalo až na samotné valné hromadě, kdy tohle společenství poslalo do výkonného výboru FAČR Jana Richtera s Martinem Drobným. O koho jde?

Českým místopředsedou se stal poslanec za ANO Jan Richter, který se pro tuto roli podle české komory hodí líp než Vladimír Šmicer. Richter je znám jako velkokapacitní sběratel veřejných funkcí, což s sebou nese i komplikace. Před pár dny se přišlo na to, že coby člen Poslanecké sněmovny měl za svou práci v ústeckém zastupitelstvu dostávat toliko 40 procent standardní odměny, ve skutečnosti ji ale pobíral ze 100 procent. Byl to podle něj omyl, který napraví a vše vrátí. Pro zajímavost, jde zhruba o 750 000 korun.

Z hlediska fotbalu je podstatné, že Richterovi zajistil hlasy jeho kolega z chomutovského OFS Zdeněk Vaňkát, který se svou neotřesitelnou oddaností vůči Romanu Berbrovi nikdy ani v nejmenším netajil.

Převaha starých struktur v české komoře a v segmentu ČFL a divizí obzvlášť se pak projevila při volbě „ultraberbristy“ Martina Drobného novým předsedou Řídicí komise pro Čechy. Navzdory tomu, že zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR naopak doporučovala českému fotbalu, aby se s Drobným za jeho angažmá v aféře Dezinfekce rozloučil. Místo toho Drobný povýšil.

Pak si kluby I. a II. ligy zvolily ze svých řad Dušana Svobodu a Adolfa Šádka, kteří by se nejspíš raději přihlásili k islámu než k jakýmkoli Fouskovým reformám.

Nový výkonný výbor se tak v jednu chvíli začal plnit tolika lidmi „antifouskovského“ ražení, že to skoro vypadalo, že se nový předseda stane generálem bez loajálního důstojnického sboru. Nestalo se.

Petr Fousek po svém zvolení požádal valnou hromadu (mimo profesionální segment), aby zvolila jména, se kterými by chtěl ve výkonném výboru spolupracovat. Morava mu naplnila jeho přání stoprocentně, česká komora nakonec ve dvou případech z pěti jmenovaných.

+32

Fouskem vybraní kandidáti Šmicer a Žďárský prohráli s Richterem a Drobným. Rozhodující se tak stala volba v českých okresech a krajích. Tady si Fousek vyvolil trio Řepka, Neumann, Lípa, zvoleni nakonec byli f-evolucionáři Rudolf Řepka s Tomášem Neumannem a předseda královéhradeckého KFS Václav Andrejs.

Spolu s Moraváky Jiřím Šidliákem, Pavlem Nezvalem, Vladimírem Kristýnem a Radkem Zimou má tak Petr Fousek při započítání svého vlastního hlasu ve výkonném výboru dohromady 7 hlasů jistých. A insideři se shodnou, že i Václav Andrejs je natolik pragmatickým jedincem, že Fousek může počítat s 8 hlasy. Proti případným 4, jež dodal postberbrovský Mordor plus liga.

A to by Fouskovi mělo bohatě stačit k tomu, aby dokázal slibované reformy prosadit.

Teď je prioritně na programu Euro s českou účastí a s ním spojená spousta starostí. Jak říká Petr Fousek, chod asociace je nyní třeba zachovat a zabezpečit. Fajn.

Nicméně čím dřív, tím lépe by se měly začít přetvářet komise a předpisy. Měla by se změnit atmosféra a bezpochyby také několik osob na důležitých postech v managementu a sekretariátu asociace. V tomto ohledu včera bylo pozdě. Tak do toho!

Reklama

Doporučované