Hlavní obsah
Online

Trump promluvil k lidem. Neměl negativní test a ani roušku

Foto: Profimedia.cz

Prezident Donald Trump vystoupil před lidmi poprvé od hospitalizce.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí svolal na 14:00 zasedání pandemické komise vlády. „Musíme přikročit k rázným opatřením,“ napsal na Facebooku. Ke svolaní komise ho vyzval premiér Igor Matovič po rekordním nárůstu nových případů nákazy koronavirem, těch přibylo na Slovensku 1887, informuje Denník N.

- V Berlíně kvůli rychlému šíření infekce začínají platit zpřísněná opatření, mimo jiné nucená uzavírka restaurací, barů a hospod od 23:00 do 6:00. Venku se během noci může scházet nejvýše pět lidí ze dvou domácností a soukromé oslavy jsou omezeny maximálně na deset lidí.

- V pátek ve Francii přibylo více než 20 000 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. S odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví to napsala agentura Reuters. Dosud se v 67milionové Francii nákaza potvrdila u 691 977 lidí, z toho u 20 330 za poslední den. V zemi se zpřísní restrikce ve městech Lyon, Lille, Grenoble a Saint-Étienne.

- Americký prezident Donald Trump se v sobotu poprvé od návratu z nemocnice do Bílého domu ukázal na veřejnosti, ke stovkám lidí promluvil z balkonu. Po prodělaném onemocnění covidu-19, kvůli kterému byl na tři dny hospitalizován, se prý cítí skvěle. Trump neměl při proslovu ústa a nos zakryté rouškou. Bílý dům nezveřejnil výsledky posledního Trumpova testu na koronavirus a odmítl sdělit, zda byl zkoumaný vzorek negativní. Není tedy jasné, zda prezident, který už pracuje z Oválné pracovny, je stále infekční.

  • V Marseille pokutují restaurace, které nerespektují opatření

    V jihofrancouzském městě Marseille policie pokutuje podniky, které nerespektují protikoronavirová nařízení. Nová nařízení se leckdy snaží obejít.

    Informovaly o tom francouzské noviny Le Parisien.

  • K překonání dopadů koronaviru bude Afrika potřebovat 1,2 bilionu dolarů

    Africké země budou v příštích třech letech potřebovat 1,2 bilionu dolarů (27,4 bilionu Kč), aby se vypořádaly s hospodářskými dopady a zdravotnickými náklady souvisejícími s pandemií covidu-19. K zajištění této částky jim teď chybí asi 345 miliard dolarů. Uvedla to výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová. Zároveň vyzvala státy a instituce k větší pomoci africkým zemím.

    Měnový fond předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Afriky se v letošním roce v důsledku koronavirové krize sníží o 2,5 procenta. To by znamenalo jeden z nejvýraznějších hospodářských propadů v historii tohoto kontinentu, upozornila agentura AFP.

    S návratem africké ekonomiky na úrovně z období před příchodem koronavirové krize počítá měnový fond nejdříve v roce 2022.

  • V německých městech vcházejí v platnost přísnější opatření

    V Berlíně a dalších velkých německých městech v sobotu vešla v platnost přísnější koronavirová opatření.

    Mezi nimi je mimo jiné i nucená uzavírka restaurací, barů a hospod od 23:00 do 6:00. Venku se v noci může scházet nejvýše pět lidí ze dvou domácností a soukromé oslavy jsou omezeny maximálně na deset lidí.

    K tvrdším omezením sáhla i radnice milionového Kolína nad Rýnem, která chce hlavně zabránit přenosu viru na oslavách a večírcích. Po 22:00 se tak o víkendu nesmí v ulicích v centru města konzumovat alkohol, na pěších zónách jsou povinné roušky a na soukromých večírcích je počet hostů omezen na 25.

  • Na Slovensku se výrazně zpřísní opatření, detaily projedná krizový štáb

    Slovenský premiér Matovič oznámil, že se v zemi výrazně zpřísní opatření proti koronaviru. Detaily ale neprozradil, má je v neděli projednat krizový štáb.

    Premiér rovněž uvedl, že se země ubírá „stejnou cestou jako Česko“.

    Informoval o tom slovenský Denník N.

  • „Porazíme ten čínský virus,“ hřímal Donald Trump z balkonu Bílého domu

    Americký prezident Donald Trump předstoupil poprvé od hospitalizace před své podporovatele. Promluvil z balkonu Bílého domu. Sdělil mimo jiné, že se cítí skvěle.

    Pokračuje tak v kampani, kterou musel přerušit kvůli onemocnění covid-19, které prodělal. Vyzval své podporovatele, aby šli volit. Uvedl také, že nemůže dopustit, aby se z Ameriky stal „socialistický stát“.

    V pátek uvedl, že stále čeká na výsledky posledního testu. Ty do současné chvíle nejsou známé. Prezident rovněž vystoupil před dav bez roušky.

    Poděkoval rovněž za modlitby a přání brzkého uzdravení. Uvedl také, že USA porazí „ten příšerný čínský virus“.

  • V Římě se protestovalo proti nošení roušek

    Hned dvě demonstrace proti nařízení nosit na ochranu před koronavirem roušky se v sobotu konaly v Římě. Jedna z akcí přilákala zhruba 1000 lidí včetně konspirátorů či odpůrců očkování, na druhém, o něco menším protestu, se shromáždilo několik set přívrženců neofašismu, informovala agentura AFP.

  • Italské HDP se letos propadne o desetinu, příští rok by ale mohlo růst

    Hrubý domácí produkt (HDP) Itálie se v letošním roce kvůli negativním dopadům hospodářské krize způsobené koronavirem propadne o deset procent. V příštím roce by ale mohl vykázat růst o 4,8 procenta. Předpověděl to v sobotu italský podnikatelský svaz Confindustria. Upozornil nicméně, že jeho výhled na příští rok nezahrnuje budoucí úpravy rozpočtu a zdroje, které dá k dispozici Evropská unie.

    Svaz rovněž uvedl, že vzhledem k současnému nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem lze očekávat hospodářský útlum v posledním čtvrtletí letošního roku.

  • Polsko zpřísňuje opatření, porušování pravidel netoleruje

    Polská vláda kvůli nepříznivému epidemickému vývoji zpřísňuje opatření proti šíření nákazy. Od soboty tak musejí lidé v celé zemi nosit roušky i venku, kapacita kin či divadel je omezena na 25 procent, v restauracích musí na každého hosta připadat čtyři metry čtvereční. Premiér Mateusz Morawiecki nevyloučil, že by vláda mohla vyhlásit nouzový stav, jako se to stalo v České republice a na Slovensku.

    Předseda vlády v sobotu oznámil další opatření ve snaze zastavit šíření koronaviru. Senioři budou mít vyčleněné hodiny na nákupy v obchodech, lékárnách a drogeriích. Povinnou distanční výuku, o které premiér tento týden uvažoval, ale ve školách zatím nenařídil.

    Policie začátkem týdne varovala, že začíná prosazovat přístup „nulové tolerance“ vůči lidem, kteří nenosí roušku v místech, kde je to povinné. Podle rozhlasové stanice RMF FM už strážci zákona rozdali stovky pokut za porušování tohoto nařízení. Výše pokuty je 500 zlotých (přes 3000 Kč).

  • Trump se cítí dobře, přestal brát léky před osmi hodinami

    „Léky už neberu asi osm hodin, cítím se dobře, protože léky nemám rád,“ uvedl americký prezident Donald Trump pro televizi Fox News. Chystá se také darovat krevní plazmu.

    S debatou na Miami Beach by prý neměl problém. „S kampaní venku jsme také neměli žádný problém,“ řekl. „Kdo chce debatovat přes počítač?“ uzavřel.

  • Nizozemsko hlásí přes 6500 nových nakažených

    Počet lidí nakažených koronavirem v Nizozemsku se dál zvyšuje rekordním tempem - za poslední den tam přibylo 6504 případů. To je nejvíce od začátku epidemie, oznámil v sobotu institut veřejného zdraví RIVM. Hranice 100 000 infikovaných v této 17milionové zemi padla 23. září, na dvojnásobek se může počet potvrzených případů dostat už příští týden, napsal list De Telegraaf.

    Celkem se od začátku epidemie prokázal u více než 168 000 lidí, jen za poslední týden mělo pozitivní test přes 36 000 osob. Nejvíce se nákaza šíří ve velkých městech - Rotterdamu, Amsterodamu, Haagu a Utrechtu. Bilance úmrtí se za uplynulý den zvýšila o 24 na více než 6600.

  • V Teheránu je povinné nosit roušky všude mimo domov, Írán zažívá třetí vlnu

    V íránské metropoli Teheránu je kvůli šíření koronaviru povinné nosit na veřejnosti roušku. Kdo nařízení poruší, čeká ho pokuta, oznámil v sobotu íránský prezident Hasan Rúhání. Na Blízkém východě pandemií nejhůře zasažená země v tomto týdnu zaznamenala rekordní přírůstek zemřelých. Nyní se potýká s třetí vlnou epidemie, uvedla agentura Reuters.

    Íránské ministerstvo zdravotnictví za uplynulý den zaznamenalo dalších 195 úmrtí v souvislosti s covidem-19, celková bilance zemřelých tím vzrostla na 28 293. Testy koronavirus nově potvrdily u 3875 lidí. Od propuknutí epidemie se v zemi koronavirus prokázal u bezmála půl milionu lidí.

    V hlavním městě se od minulé soboty na týden uzavřely mešity, obchody, restaurace a další veřejné instituce, teheránské úřady ale toto opatření v pátek prodloužily o další týden. Nos a ústa si Íránci museli ve vnitřních veřejných prostorách zakrývat už od července, za nedodržení opatření jim však nehrozil žádný postih. Nyní jsou v hlavním městě roušky povinné mimo domov uvnitř i venku.

  • Španělský lockdown rozhádal regionální a celostátní vládu

    Patnáct dní bude platit nouzový stav v madridském regionu. Nové vyhlášení „lockdownu“ navíc poznamenaly spory mezi celostátní a regionální vládou. Jak je na tom Španělsko ve srovnání s Českem, kde se o uzávěře také mluví?

  • Rakousko má znovu rekordní bilanci nových případů, přes 1200

    V Rakousku za poslední den přibylo 1235 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Informovala o tom dnes ministerstva vnitra a zdravotnictví. Hranici tisíce infikovaných Rakousko v říjnu překročilo už pětkrát. Pacientů s covidem-19, kteří potřebují lékařskou péči, ale zatím výrazněji nepřibývá, uvedla agentura APA.

    V Rakousku, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, úřady v pátek hlásily 1131 potvrzených případů infekce novým koronavirem a ve čtvrtek 1209, což byl až do dneška rekord. Celkem se od začátku epidemie nakazilo přes 54 000 lidí, 852 z nich zemřelo.

  • Polsko obnovuje nákupní hodiny pro seniory

    Opatření začne znovu platit od 15. srpna, a to vždy mezi desátou a dvanáctou hodinou, uvedl na Twitteru novinář Jan Škvrňák. Hodiny pro nákup v obchodech, drogeriích nebo lékárnách platí pro osoby starší 60 let.

  • AP: Evropané se nepoučili, druhá vlna je zastihla nepřipravené

    Druhá vlna pandemie koronaviru udeřila v Evropě ještě před nástupem sezony chřipek a v zemích napříč kontinentem se plní jednotky intenzivní péče a zavírají se restaurace a bary. Situaci podle odborníků zhoršuje i rozšířená únava covidem, která způsobuje, že lidé jsou už méně ochotni dodržovat pravidla. Zdá se tak jasné, že letní přestávku většina vlád promrhala a podzimní nápor epidemie je zastihl opět nepřipravené, píše agentura AP.

  • Ve slovenské fotbalové reprezentaci přibyli dva nakažení

    Po obránci Milanu Škriniarovi hlásí slovenská reprezentace další dva nakažené, pozitivní test na covid-19 má křídelník Jaroslav Mihálik a jeden člen realizačního týmu. Nikdo z nich na zápas Ligy národů do Skotska neodcestoval, uvádí Denník N.

  • Slovensko hlásí další rekord, přibylo téměř 1900 nových případů

    Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí svolal na 14:00 zasedání pandemické komise vlády. „Musíme přikročit k rázným opatřením,“ napsal na Facebooku. Ke svolaní komise ho vyzval premiér Igor Matovič po rekordním nárůstu nových případů nákazy koronavirem, těch přibylo na Slovensku 1887, informuje Denník N.

  • Polsko opět hlásí rekordní přírůstek nakažených koronavirem

    Polsko pátý den v řadě hlásí rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem. Za uplynulý den jich přibylo 5300, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví podle televize TVN 24. O den dříve to bylo 4739 nových případů. V Polsku, které má přibližně 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo už 121 638 lidí, z nichž 2972 zemřelo. Nejvíce nově nakažených evidují hygienici v Malopolském vojvodství u hranic se Slovenskem. V nemocnicích je 4725 pacientů s covidem-19, tedy s nemocí, kterou nový koronavirus způsobuje. Napojeno na ventilátor je nyní 346 pacientů.

  • Ukrajina překročila hranici 100 úmrtí na koronavirus za den

    Ukrajina má dalších 5728 případů nákazy novým koronavirem a 108 úmrtí za uplynulý den. Je to poprvé, co počet úmrtí za den překročil 100. Dosavadní rekord 93 úmrtí byl oznámen 8. října, uvedla dnes agentura Reuters. Od začátku pandemie se v zemi s přibližně 42 miliony obyvatel nakazilo 256 266 lidí, z nichž 4887 nákaze podlehlo.

Reklama

Hlavní zprávy