Hlavní obsah

Francie si připomíná tři roky od teroristických útoků v Paříži

Od teroristických útoků v Paříži uběhly již tři roky.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Před třemi lety otřásly Francií teroristické útoky, při kterých zemřelo na 130 lidí. Později se k nim přihlásil Islámský stát. Stav ohrožení, který od toho večera platil pro celou zemi, byl zrušen až po dvou letech.

Článek

Francie si připomíná tři roky do atentátů z 13. listopadu v roce 2015. Po střelbách a sériích bombových útoků u stadionu Stade de France ve městě Saint-Denis, v koncertní hale Bataclan a v šesti barech a kavárnách zemřelo 130 lidí.

Před koncertní halou Bataclan vzdali hold 90 obětem útoků francouzský premiér Édouard Philippe, starostka Paříže Anne Hidalgová a starosta Londýna Sadiq Khan. Před položením věnce k památníku vyzvali premiér Philippe a starostka Hidalgová k minutě ticha.

Právě koncertní hala utrpěla největší ztráty po otevřené střelbě tří atentátníků. Při útoku, který trval více než dvě hodiny, atentátníci po zabití některých návštěvníků koncertu drželi další jako rukojmí. Konec nastal až po zastřelení jednoho z útočníků a sebevraždě zbylých dvou, kteří se zabili pomocí výbušnin ve svých vestách.

Premiér Philippe uctil památku mrtvých i u Stade de France, kde se v době útoků konal přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem, kterého se zúčastnil i tehdejší prezident Francois Holland. Blízko stadionu byl slyšet výbuch dvou bomb, zápas však pokračoval až do konce i poté, co se šířila panika ohledně útoku.

K útoku se později přihlásil Islámský stát, který nabádal svoje následovatele, aby útočili na Francii kvůli jejímu zapojení ve válce v Sýrii a Iráku.

Ještě téhož večera vyhlásil tehdejší prezident Francois Hollande stav ohrožení po celé zemi, který trval další dva roky.

Reklama

Doporučované