Hlavní obsah

Macron o násilném incidentu svého poradce věděl, tvrdí ministr vnitra

Foto: Eliška Kolomazníková, Reuters

Reklama

Francouzský parlament si v pondělí předvolal ministra vnitra Gérarda Collomba a jednat má i s policejním ředitelem Michelem Delpuechem. Důvodem jsou násilnosti bezpečnostního poradce prezidenta Emmanuela Macrona. Prezident by se měl ke kauze vyjádřit ještě večer.

Článek

Francouzský parlament si v pondělí v poledne předvolal ministra vnitra Gérarda Collomba. Politik měl vysvětlit, proč policie násilné počínání prezidentova poradce Alexandra Benalla při prvomájových demonstracích začala řešit až teď. Podle opozice se francouzská vláda incident snažila ututlat, informovala agentura AFP.

Collomb v parlamentu řekl, že se k němu záznam neoprávněně jednajícího Benalla dostal už druhého května. Zaměstnanci jeho úřadu následně informovali jak policii, tak i Elysejský palác. „Bylo na nich, aby na situaci zareagovali,“ dodal Collomb s tím, že mu v tu chvíli nepříslušelo informovat státní zástupce.

Ještě v pondělí má parlament jednat také s policejním ředitelem Michelem Delpuechem. Čeká se i na oficiální vyjádření prezidenta Macrona. Ten je podle mluvčího vlády Benjamina Griveauxa ohledně celé situace klidný a odhodlaný dobrat se pravdy.

Policie spustila vyšetřování prezidentova poradce Alexandra Benally, jeho kolegy a tří policistů v neděli. Francouzské úřady Benallu obvinily z napadení s pomocí komplice, zasahování do policejní práce, vydávání se za policistu a ilegální obdržení policejního záznamu. Informovala o tom agentura AFP. Policie vyšetřuje i Benallova kolegu Vincenta Crasea, kterého zaměstnává Macronovo hnutí En Marche!, a tři policisty. Ti měli Benallovi neoprávněně poskytnout policejní záznamy s cílem prokázat, že jednal oprávněně.

Prezidentův poradce při prvomájových demonstracích v Paříži, kdy měl podle AFP pouze doprovázet policii jako pozorovatel, nejprve za krk odvlekl mladou demonstrantku a poté uštědřil několik ran demonstrujícímu muži, jenž v té chvíli ležel na zemi a evidentně nepředstavoval žádnou hrozbu. Benallův zásah přitom natočil jeden ze svědků události.

Poté, co se usvědčující záznam objevil na webu francouzského deníku Le Monde a následně obletěl svět, dostal prezidentův poradce padáka. Své místo v Elysejském paláci však musel opustit až ve chvíli, kdy se celý skandál dostal na povrch. Krátce po prvním máji byl přitom Benalla suspendovaný na dva týdny. Jak ale informoval Le Monde, během těchto dní měl k dispozici luxusní služební byt, auto a šoféra.

Reklama

Doporučované