Hlavní obsah

Frýdek-Místek chce lidem na sídlištích pronajímat vyvýšené záhony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Frýdek-Místek bude v pilotním projektu testovat zájem obyvatel sídlišť o takzvané minizahrádky. Lidem chce pronajmout vyvýšené záhony, v nichž by si mohli pěstovat zeleninu, bobulovité ovoce nebo květiny.

Článek

Město prozatím vytipovalo čtyři místa, v nichž by minizahrádky mohly být umístěny. Jde o prostory na sídlišti Kolaříkovo mezi valy a panelovými domy v ulici M. Majerové, na Staré Rivieře za řadovými domy poblíž křížení ulic 28. října a Ke Splavu, za obytnými domy v ulici Nad Stadionem a na začátku sídliště Slezská ve vnitrobloku ulic V. Závady, J. Kavky a Pekařská. „Vznikat ale mohou i na dalších plochách veřejné zeleně ve vlastnictví města, o které projeví lidé zájem,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Minizahrádky ve formě vyvýšených záhonů ve čtvercové a obdélníkové variantě budou vyrobeny ze dřeva a budou naplněny zeminou. Lidé si je budou moci od města pronajmout. „Čtvercovou o rozměrech jeden krát jeden metr s výškou přes půl metru za 400 korun na rok a obdélníkovou o rozměru jeden krát dva metry za 800 korun na rok. S nájemcem bude uzavřena nájemní smlouva na dobu neurčitou s jednoměsíční výpovědní lhůtou,“ uvedla mluvčí.

Podmínkou je, že minizahrádky musí být umístěny v bezprostřední blízkosti obytných domů a nutný je také souhlas nadpoloviční většiny obyvatel domu nebo společenství vlastníků bytových jednotek.

„K minizahrádkám na sídlištích se mohou někteří stavět skepticky. Nicméně věřím, že lidé z bytových domů uvítají možnost vypěstovat si pod okny vlastní zeleninu nebo květiny. Navíc si troufám říct, že spojíme příjemné s užitečným. Zahradničení spojuje lidi, věřím, že kromě zdravých a voňavých výpěstků bude možné pěstovat i vřelé sousedské vztahy, které spolu s upraveným okolím přispívají ke spokojenějšímu bydlení,“ uvedl náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO).

Na výrobu a instalaci minizahrádek, včetně dovozu zeminy, má město vyčleněno 300 tisíc korun. Zájemci o jejich umístění se už nyní mohou obrátit na odbor správy obecního majetku.

Reklama

Doporučované