Hlavní obsah

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře uvede výstavu Konfigurace Jana Stolína

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Instalace výtvarníka Jana Stolína je sestavená z různě velkých hranolů umístěných na zvýšené platformě. Vernisáž je plánována na tuto sobotu,

Článek

Vystavené hranoly vytvářejí jednoduchou prostorovou, minimalisticky cítěnou kompozici.

„Rozvržení a proporce jednotlivých prvků mají evokovat soubor galerijního fundusu, který je tematizován jednak sám o sobě, jednak je míněn jako svého druhu expozice nepřítomných soch,“ uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová.

Galerie Středočeského kraje sídlí v bývalé jezuitské koleji. Zaměřuje se na výtvarné umění 20. a 21. století. Vedle stálých sbírek organizuje řadu výstav a doprovodných programů. Do podzimní sezony GASK nedávno vstoupila expozicí Samota uprostřed davu, která připomíná 200 let od narození francouzského básníka Charlese Baudelaira. Výběr z děl více než 90 umělců představuje přímé inspirace básníkovým dílem i širší souvislosti s jeho tvorbou i životem.

Návštěvníci mohou obdivovat sochy Quida Kociana či Jana Štursy, fotografie Ivana Pinkavy, obrazy Martina Gerboce či audiovizuální animace Františka Štorma. Zastoupeni jsou i umělci jako Max Švabinský, František Drtikol, Karel Hlaváček, František Hudeček, Ladislav Šaloun, Jaroslav Šerých, Marek Škubal či Josef Bolf.

Reklama

Související témata:

Doporučované