Hlavní obsah

Gates a spol. vítají nováčka. Žebříček nejbohatších se proměnil

Foto: flickr.com

Mukeš Ambani se stal 9. nejbohatším člověkem světa, předehnal Larryho Ellisona a Francoise Bettencourtovou-Meyersovou.

Reklama

Do exkluzivního kruhu deseti nejbohatších lidí se probojoval nováček. Je jím Mukeš Ambani, nejbohatší osoba v Indii. Vlastní společnost Reliance, která se soustředí na energetiku, maloobchod a telekomunikace.

Článek

Do klubu deseti nejbohatších lidí světa se dostal nováček, jmenuje se Mukeš Ambani a je indickým podnikatelem a ropným magnátem. Vlastní společnost Reliance Industries, která je jakýmsi energeticko-telekomunikačním hybridem, v současnosti se z ropného byznysu spíše přesouvá k telekomunikacím i maloobchodu.

Jeho čisté jmění podle indexu miliardářů od agentury Bloomberg vyskočilo na hodnotu 64,5 miliardy dolarů. Předběhl Larryho Ellisona, vlastníka společnosti Oracle, i nejbohatší ženu světa Francoise Bettencourtovou-Meyersovou, vnučku zakladatelky značky L'Oreal, a dostal se tak na 9. příčku v exkluzivním žebříčku.

Investice od technokrata i od krále

Ambani vlastní 42procentní podíl ve společnosti Reliance, která před nedávnem předstihla státem vlastněnou indickou společnost Indian Oil Corp a stala se podle výnosů indickou jedničkou. V současnosti také těží z dceřiné společnosti Jio Platforms, která je největším indickým operátorem a do které nyní připlouvají nové investice.

V rychle rostoucí společnosti chce mít své místo spousta velkých hráčů včetně Facebooku, Silver Lake Partners, General Atlantic nebo státního investičního fondu Saúdské Arábie. Blízkovýchodní království má s Ambanim velmi dobré vztahy.

„Společnost Reliance se po několik dekád těšila dlouhému a plodnému vztahu s královstvím Saúdské Arábie. Tento vztah se nyní mění z ropou poháněného na posílení nové indické datové ekonomiky,“ řekl Ambani na tiskové konferenci. Podle odhadů by totiž produkty Jio z Ambaniho stáje mohla v roce 2025 používat téměř polovina celé indické populace, která čítá přes 1,3 miliardy lidí.

Top 10 nejbohatších lidí

1. Jeff Bezos

2. Bill Gates

3. Mark Zuckeberg

4. Bernard Arnault

5. Warren Buffett

6. Steve Ballmer

7. Larry Page

8. Sergey Brin

9. Mukeš Ambani

10. Francoise Bettencourtová-Meyersová

Zlatá dekáda

Navíc Mukeš Ambani před několika dny oznámil, že se energicko-telekomunikační konglomerát Reliance zbavil čistého dluhu, a to dokonce měsíce před vymezeným cílem. „Splnil jsem svůj slib akcionářům, že se Reliance zbaví čistého dluhu před vypršením lhůty, která byla 31. března 2021,“ napsal Ambani v prohlášení a dodal, že Reliance čeká zlatá dekáda. Oproti jiným také Ambaniho konglomerát stoupal na ceně i přes koronavirovou pandemii.

„Společnosti pana Ambaniho, především Jio Platforms, prosperovaly a jeho osobní jmění podstatně vzrostlo,“ řekl pro Bloomberg Jayati Ghosh, šéf centra pro ekonomická studia a plánování při Univerzitě Jawaharlal Nehru.

Praxe je lepší než Stanford

Ambani se narodil v Jemenu roku 1957 indickým rodičům. Posléze se přestěhovali zpět do Indie, kde Mukešův otec začal podnikat a založil budoucí obchodní impérium. Nejstarší syn šel na studia do USA na prestižní Stanfordovu univerzitu, kde ale vydržel pouze rok. Otec ho na začátku 80. let povolal zpět do Indie, podle něj se více naučí praxí než ve školních lavicích. Doma se Ambani junior zapojil do petrochemického průmyslu, kam společnost jeho otce začala expandovat. Později se Reliance zajímala i o telekomunikační trh a z těchto akvizic těží dnes především.

V roce 2002 Ambani senior zemřel na zástavu srdce a bratrovražedný boj o dědictví mezi Mukešem a jeho mladším bratrem Anilem se naplno rozběhl. Nakonec se rodinná společnost na pokyn matky rozdělila a Mukešimu připadla petrochemická a textilní část. Po dlouhých 11 letech odloučení oba bratři v roce 2013 dospěli k dohodě.

Indie v problémech

„Žádná síla na Zemi nemůže zastavit Indii, aby stoupala výš,“ řekl Ambani na nedávné tiskové konferenci.

Nicméně právě vzestup Ambaniho poukazuje na široce rozevřené ekonomické nůžky v Indii. Podle dat z organizace Oxfam horních 10 procent Indů vlastní více než tři čtvrtiny všeho bohatství v zemi a navíc většina nového bohatství, které v zemi postupně vzniká, zůstává v rukou jednoprocentní elity.

Ambani žije v 27pokojové luxusní usedlosti v Bombaji, na střeše jsou tři přistávací plošiny na helikoptéry. V podzemních garážích zase Ambani parkuje jednu z největších sbírek vozů na světě s počtem 168 automobilů. Uvnitř vily se také nachází soukromé kino s padesáti sedadly a zvenku se celá budova pyšní visutými zahrady inspirovanými těmi babylonskými.

Indie nyní čelí jednomu z největších propadů ekonomiky v historii. Analytici z Goldman Sachs odhadují, že pro druhé čtvrtletí by mohl být propad až o 45 procent.

Reklama

Doporučované