Hlavní obsah

Gazdík si věří. Na Zlínsku chce vyhrát volby

Foto: Seznam Zprávy

Podle Gazdíka může STAN podzimní krajské volby vyhrát.

Reklama

Kandidátku Starostů a nezávislých (STAN) pro letošní krajské volby ve Zlínském kraji podpoří i TOP 09. Krajský předseda STAN Petr Gazdík bude lídrem kandidátky.

Článek

Už dříve Starostové potvrdili, že ji podpoří i zástupci otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých (ZHN). Podle Gazdíka může STAN podzimní krajské volby vyhrát.

Za TOP 09 se na kandidátce objeví starosta Holešova na Kroměřížsku Rudolf Seifert a uherskohradišťská radní Zuzana Vandame. Za Nový Impuls krajský zastupitel Milan Plesar a za ZHN architekt František Petr. „Pro kandidátku STAN je charakteristické, že kandidáti z čelných míst jsou zároveň také experty tematických oblastí, ve kterých chce STAN spolu s partnery zlepšovat život na Zlínsku. Naše osobnosti tak pro náš kraj nabízejí vizi opřenou o své letité zkušenosti,“ uvedl krajský tajemník STAN Aleš Durďák.

Politici přicházejí s prvními tématy.

Starostové chtějí zabránit vylidňování regionu a zajistit rozvoj školství a zlepšení zdravotní péče. Bojovat chtějí proti suchu. „Zlínskému kraji ubývají lidé, mladí a nejvzdělanější pak odcházejí pryč. Zůstávat zde pro ně musí být atraktivní. Během doby, co jsem radním kraje pro školství, se Zlínský kraj posunul. Máme druhé nejlepší školství v zemi, ale mnoho práce je ještě před námi. Největším problémem v této oblasti je absence technické vysoké školy. Chci, aby děti ve Zlínském kraji chodily do nejlepších škol v zemi,“ uvedl Gazdík.

Lidovce zřejmě povede Čunek

Lídra kandidátky pro krajské volby ještě nezvolili lidovci, je však pravděpodobné, že jím opět bude hejtman Jiří Čunek, který o pozici jedničky usiluje. Kandidátku asi sestaví krajský výbor strany. Březnové setkání krajského volebního sněmu znemožnila pandemie koronaviru.

Číslem jedna na kandidátce ANO bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Jiří Sukop. Jedničkou ČSSD bude krajská zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan. Občanské demokraty povede bankovní manažer Lubomír Traub, komunisty krajský zastupitel a ekolog Ivan Mařák. Piráti nominovali na první pozici kandidátky ekonomku Hanu Ančincovou.

Soukromníci vytvoří ve Zlínském kraji společnou kandidátku s Trikolórou a Nezávislými. Lídr kandidátky by měl být znám v nejbližších týdnech. V roce 2016 utvořili Soukromníci společnou kandidátku se Svobodnými, v krajských volbách tehdy získali čtyři mandáty. Svobodní zatím nemají jasno, zda půjdou do voleb samostatně, nebo společně s některým z dalších politických uskupení. Podle krajského předsedy strany Tomáše Pajonka, který by měl být volebním lídrem Svobodných, se o tom pravděpodobně rozhodne do poloviny května. Jasno o lídrovi kandidátky ještě nemá SPD.

Minulé krajské volby vyhráli ve Zlínském kraji lidovci. Vytvořili koalici s druhým hnutím ANO, STAN a ODS. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu má koalice 29 křesel. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

Reklama

Doporučované