Hlavní obsah

Generální štáb bude mít nového šéfa. Aleš Opata vystřídá současného Josefa Bečváře

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová přišla se jménem nového náčelníka generálního štábu.Video: Profimedia.cz

 

Reklama

Generální štáb bude mít od 1. května nového náčelníka. Stávajícího Josefa Bečváře nahradí Aleš Opata, bývalý velitel vojsk v Kosovu nebo Afghánistánu.

Článek

Novým náčelníkem generálního štábu bude Aleš Opata. Oznámila to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová. Opata dosud zastával funkci zástupce náčelníka generálního štábu. Na postu by měl vystřídat současného náčelníka Josefa Bečváře 1. května.

Návrh na odvolání nynějšího náčelníka Josefa Bečváře předloží Šlechtová vládě příští čtvrtek. Prvním úkolem nového šéfa generálního štábu bude reorganizace velení české armády. Dále chce Šlechtová také řešit vyzbrojení vojáků.

Ministryně Šlechtová návrh předem projednala s premiérem v demisi Andrejem Babišem i prezidentem Milošem Zemanem. Uvedla, že Zeman byl s výběrem spokojen. Výběr nástupce Bečváře konzultovala i s odbornou veřejností a vojskem. Opata velel zahraničním jednotkám v Kosovu nebo Afghánistánu a u vojáků má velký respekt.

Bečvářovi vypršelo funkční období loni v létě. Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický mu jeho závazek prodloužil. Šlechtová další prodloužení funkce odmítla. Nástup Opaty má také nastartovat zařazování mladší generace do řízení a velení Armády České republiky, uvedla Šlechtová. Změny podle ní jdou v ruku v ruce s reorganizací armády podle standardů NATO.

Reklama

Doporučované