Hlavní obsah

Georgie bude přepočítávat hlasy, co čekat od ostatních států?

Foto: Profimedia.cz

Sčítání hlasů v arizonském Phoenixu.

Reklama

V řadě amerických států se ještě stále sčítají hlasy, dosavadní prezident Donald Trump má ale jasno v tom, že se ve volbách podvádělo. Někde jsou výsledky těsné a Trump bude chtít přepočítávat hlasy. Umožní mu to zákon?

Článek

Donald Trump už oznámil, že se kvůli výsledkům voleb obrátí na soud. Mluvil také o volebních podvodech, aniž by přinesl jediný důkaz. Prvním krokem v justiční bitvě bude nicméně přepočítávání hlasů. I v něm se ale zákony jednotlivých států unie liší.

Kdyby volby skončily tak, jak to vypadá v pátek odpoledne, měl by Trump automatický nárok na přepočítání hlasů pouze v Pensylvánii. Tamní zákon totiž stanoví, že se tak děje v případě, kdy jeden z kandidátů zvítězí pouze s rozdílem 0,5 procenta. Právě tato situace nastala v době psaní tohoto textu - demokratický kandidát Joe Biden vedl o jednu desetinu procenta.

Automatický přepočet hlasů je uzákoněn i v Michiganu, kde je hranice výhra o 2000 a méně hlasů. Tam se ale Trumpa netýká, protože Biden vedl po sečtení 99 procent hlasů o více než 130 tisíc hlasů.

Kromě automatického přepočítání hlasů se Trumpovi nabízí i možnost o přepočet požádat - to by mohl udělat ve Wisconsinu nebo Georgii, kde už uspěl. V Georgii k tomu potřeboval, aby rozdíl mezi ním a Bidenem nebyl větší než půl procenta hlasů, což se stalo, a Georgie tak v pátek odpoledne oznámila, že bude přepočítávat.

Podobná situace je ve Wisconsinu, kde je pro požadavek na přepočet potřeba mít rozdíl mezi kandidáty menší než jedno procento hlasů. Vzhledem k Bidenově vítězství o pouhých 20 tisíc hlasů se Trump přepočtu také dočká.

V dalších státech, jako je Nevada, Pensylvánie či Michigan, nejsou pro přepočet na žádost poražené strany kladeny žádné podmínky.

Podobně odlišné jsou v jednotlivých státech termíny, v nichž musí žadatel o přepočet hlasů podat svoji žádost, a liší se i čas, během něhož musí volební komise přepočet provést. Ve Wisconsinu je to například 13 dní, v Pensylvánii ale celé tři týdny, pokud jde o automatický přepočet. Pokud zde Trump o přepočet požádá, nemají tamní úřady deadline žádný.

Reklama

Související témata:

Doporučované