Hlavní obsah

Trumpa televize jednoduše vypínají, jeho tweety provází varování

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump v noci na pátek pronesl projev plný nepodložených obvinění ohledně údajně zmanipulovaných voleb. Některá média přenos z Bílého domu předčasně ukončila.

Reklama

Jak reagovat na to, když ve vypjaté situaci kolem nejsledovanější události světového dění její aktér lže a pronáší nepodložená obvinění? Některé americké televize Donalda Trumpa jednoduše odstřihly.

Článek

17 minut polopravd a bezdůvodných nařčení. Tak popsal deník USA Today čtvrteční povolební proslov viditelně skleslého a rozladěného Donalda Trumpa pronesený v Bílém domě. USA Today později vydal „fact-checkingový“ článek, ve kterém hlavní prezidentova tvrzení pronesená v sále Jamese Bradyho zanalyzoval.

Výsledek republikánský tábor nepotěšil. Trump neřekl úplnou pravdu ohledně žádného z témat, jichž se dotknul. Některá tvrzení se nedala doložit a u některých, jako třeba obvinění, že se v Michiganu zničehonic objevil balík hlasů, konstatoval datový tým amerického listu čistokrevnou lež.

V okamžiku, kdy Donald Trump označil hlasování za „zmanipulované a zkorumpované,“ USA Today vypnula live stream prezidentova proslovu. Posléze dokonce video ze svého obsahu úplně vymazala. „Naším úkolem je šířit pravdu, nikoli nepodložené konspirace,“ vysvětlila tento krok šéfredaktorka Nicole Carrollová.

Konec po 35 vteřinách

K „vypnutí“ Trumpa během jeho tirád se ovšem neodhodlal jen USA Today, ale taky velké televizní společnosti ABC, NBC a CBS. Naopak CNN i Fox News přenos z Washingtonu dojely až do konce. CNN ale do dolní lišty alespoň umístila varování „Bez jakýchkoli důkazů Trump tvrdí, že ho podvádějí.“

Deník New York Times připomněl, že prezident své vystoupení načasoval na večerní primetime, kdy se miliony diváků dívají na televizní zprávy. Jejich slovutní moderátoři, tzv. „anchors“, se Trumpovi po pár minutách do jeho projevu nabourali. „Tady musíme vysílání přerušit, protože prezident uvedl několik nepravdivých tvrzení, včetně zmínky o podvodném hlasování,“ vyslechli diváci NBC Nightly News od Lestera Holta.

Po rekordních 35 vteřinách uťala Trumpa MSNBC. „Tento krok nebyl honem za senzací ani nějakým teatrálním gestem. My něco takového na obrazovce prostě mít nemůžeme. Ta slova neměla oporu v realitě a v situaci, v jaké se naše země nachází, byla i nebezpečná,“ uvedl moderátor stanice MSNBC Brian Williams.

Slova Donalda Trumpa nadále „filtruje“ i prezidentova oblíbená sociální síť Twitter. Ta většinu statusů z posledních hodin doprovází varováním, že „některý nebo veškerý obsah v tomto tweetu je sporný a může být zavádějící ohledně způsobu účasti ve volbách…“ Takový tweet následně nelze dál sdílet.

Stejné varování visí taky u kontroverzního tweetu prezidentova syna, který svého otce veřejně vyzval, aby vyrazil ohledně voleb do „totální války.“ Taky Trump junior mluví a píše bez jasných důkazů o volebních podvodech a manipulacích.

Bannon chtěl nabodávat hlavy na kopí

Následkům svých výroků na sociálních sítích musí čelit i „architekt“ Trumpovy kampaně v roce 2016 Steve Bannon. Ve videu zveřejněném na YouTube i na Twitteru Bannon vyzval k „nabodnutí na kopí“ hlavy epidemiologa a člena krizového štábu Bílého domu pro boj s epidemií Anthonyho Fauciho a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye.

„Nabodl bych jejich hlavy na kopí. Ano. Dal bych je do různých koutů Bílého domu jako varovaní federálním byrokratům. Buď spolupracujete, nebo vypadnete,“ prohlásil Bannon s tím, že by to bylo varování pro „federální byrokraty“. Bannonův mluvčí výroky obhajuje s tím, že šlo o nadsázku a odkaz na praktiky Anglie za vlády Tudorovců.

Twitter na hrozbu násilí reagoval trvalým smazáním Bannonova účtu. Společnost Google, které patří platforma YouTube, Bannonovo video odstranila a účet nejméně na týden pozastavila. „Odstranili jsme tohle video kvůli porušení našich pravidel proti podněcování násilí,“ cituje server Business Insider mluvčího YouTube Alexe Josepha. Ten také řekl, že v uplatňování pravidel společnost nepovolí ani v povolebním období. Video smazala i společnost Facebook.

Bannon od letošního srpna čelí obvinění, že společně s dalšími třemi lidmi podvedl dárce v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Vyšetřování podle nich ukázalo, že statisíce dolarů ze zisků dárcovské iniciativy navzdory slibům Bannona a dalších putovaly na jejich osobní výdaje. Soud začne příští rok v květnu.

Reklama

Doporučované