Hlavní obsah

„Gigatovárna“ na unikátní české baterie má odstartovat na jaře

Foto: Magna Energy Storage

Továrna Magna Energy Storage roste v Horní Suché u Havířova.

Reklama

Továrna Magna Energy Storage v Horní Suché u Havířova, která má vyrábět baterie HE3DA podle koncepce Jana Procházky, má zpoždění. Hlavní investor Radomír Prus chtěl sériovou výrobu spustit do konce letošního roku, teď slibuje ostrý start na jaře.

Článek

Podle Pruse se však projekt továrny, která má být předním výrobcem lithiových baterií v Evropě, vyvíjí slibně. „Po stavební stránce je dokončena, nyní se dokončují interiéry, silnice a odstavné plochy. Fungují už také některé technologie,“ popisuje.

Co je HE3DA

Lithiová baterie podle originálního konceptu technika Jana Procházky

Nehořlavá, jednoduchá výroba, vyšší kapacita při nižší hmotnosti

Recyklovatelná z 95 %

Vhodná pro stabilizaci rozvodných sítí

Zatím se vyráběla laboratorně, průmyslová výroba se chystá v závodě MES u Havířova

Strojní zařízení pro výrobu zajišťuje pro společnost Magna Energy Storage jeho firma Excelsior, kterou zakládal s partnerem Vladimírem Jirkou a jež v minulých letech stavěla několik továren na recyklaci plastů.

Vánoční dárek pro investory

Těsně před Vánocemi závod podle jeho slov vyrobil první baterii. „Chceme fotku uveřejnit na Štědrý den jako dárek pro naše investory a příznivce za důvěru, kterou v nás mají. Od ledna pak už začne malosériová výroba, kdy se bude ladit technologie,“ slibuje Radomír Prus.

Do jara chce havířovský byznysmen získat novou certifikaci baterie u respektovaného sdružení TÜV a pak spustit prodej. Baterie z Horní Suché budou určeny k ukládání energie a ke stabilizaci výkonu u malých slunečních nebo větrných elektráren. Nebo mají sloužit jako záložní akumulátory na nouzový provoz.

Reportáž ze stavby Magna Energy Storage. Takto to v Horní Suché vypadalo letos na jaře.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Z laboratoře do průmyslu

Získání certifikátu, který potvrzuje slibovanou kvalitu a parametry HE3DA, už Prus oznamoval před několika měsíci. Certifikace, jak upřesňuje, proběhla hned dvojí, u sdružení TÜV Süd a u TÜV Rheinland. Tehdy šlo ale jen o certifikaci prototypů z laboratoře v pražských Letňanech.

Teď bude muset výrobce prokázat, že dokáže udržet deklarované unikátní vlastnosti baterie HE3DA i při sériové velkoprodukci. Přechod od laboratorní výroby do průmyslu může představovat úskalí. Navíc se má v Horní Suché začít s výrobou baterie o poloviční kapacitě proti letňanským prototypům.

Prus ujišťuje, že je projekt na dobré cestě. „Odbyt máme zajištěn a spíše bude problém, jak baterie poměrově rozdělit mezi převis poptávky, abychom neměli čekací lhůty jako výrobci aut,“ uvedl. Objem výroby a tržeb pro příští rozjezdový rok ještě nechce plánovat, je ale přesvědčen, že už během nájezdových dvanácti měsíců by se Magna Energy měla dostat do provozního zisku.

Čistě české peníze

Na první etapu, v níž se má továrna dostat na produkci baterií o kapacitě 200 MWh za rok, získal Prus podle svých slov miliardu korun od investorů sdružených ve fondu Battery Unite. „Finance na první etapu jsme vybrali úspěšně navzdory různým pochybovačům,“ podotýká.

Zatím ale stále není známo jediné jméno dalších spoluinvestorů. Podle Pruse jde zhruba o 250 výhradně českých podnikatelů, průmyslníků a finančníků. „Mnoho z nich má zájem i o odbyt našich výrobků,“ dodal.

Prus ale říká, že získal na rozjezd projektu ještě další partnery: „V těchto dnech zakládáme společný podnik s velice významnou nadnárodní společností ohledně distribuce, vývoje a výroby navazujících produktů. V lednu zveřejníme detaily, bude to zásadní posun,“ sdělil Prus Seznamu minulý týden.

Detaily, výši investice ani totožnost partnera zatím neprozradil: „Dokud to nebude u notáře podepsáno, tak to chci držet pod pokličkou.“

Zájemců o HE3DA je dost

Podle Pruse se už rýsují zájemci o odbyt českých baterií po navýšení výroby ve druhé etapě projektu. „Na další růst máme vcelku obrovskou poptávku i ze zahraničí, i přes vánoční svátky budeme jednat se zájemci z celého světa. Z nabídek na financování si nejvýhodnější model vybereme do konce ledna,“ plánuje.

Prus tvrdí, že by na projekt mohl získat také eurodotace, ty ale využít nechce. „Evropská unie má eminentní zájem přispět na tento projekt, ale do toho nepůjdeme. Chyba přitom není na straně EU, ale v Česku není dostatečná ochrana firem proti zlovůli úřadů a zneužívání dotací v trestních řízeních. Dokud se situace nezlepší, dotace odmítáme a takovou odpověď jsme dali i Unii. Je paradox, že jiné podobné projekty v Evropské unii dotace čerpají, ale Česko holt není Německo,“ posteskl si Prus.

Mluví z osobní zkušenosti: Jeho skupině Excelsior Group před lety úřady přikleply dotace ve výši miliardy korun. Prus byl ale v roce 2013 obviněn z dotačního a úvěrového podvodu. Peníze, které už stihl vyčerpat, měl vrátit.

Tři roky strávil v cizině a byl stíhán jako uprchlý, nakonec se dobrovolně vrátil a předstoupil před soud. Ten ho pak částečně z podezření očistil, část kauzy ale stále není pravomocně uzavřena. Soudy každopádně během jednání potvrdily, že se policie během šetření údajných machinací Excelsioru chovala nestandardně.

Kopie Magny Energy v USA

Prus také chystá výstavbu licenčního závodu na výrobu českých baterií v USA, tam ale zatím k viditelnému posunu nedošlo – i proto, že se teď věnuje hlavně havířovskému projektu.

„Nevada je už ve fázi dokončování povolení k pozemkům, máme tam už i investory. Každopádně je to hodně závislé na mé osobě a musím nejdříve dokončit své závazky v Česku,“ vysvětluje. „Pak se přemístím do USA a budu se naplno věnovat stavbě tamního závodu. Myslím, že si pak hodně lidí oddechne, až se mě tu na chvilku zbaví,“ směje se.

Oficiální otevření havířovské továrny za účasti „mnoha celosvětově významných osobností, dokonce i zástupců Evropské komise“ chystá Radomír Prus na jaro.

Reklama

Související témata:

Doporučované