Hlavní obsah

Glosa: Dejte mi moc, nebo na vás kašlu, vzkazuje premiér

Foto: Seznam Zprávy

Máloco člověka pobaví tak jako představa Andreje Babiše, který po volbách předsedá podvýboru pro heraldiku a vexilologii.

Reklama

Článek

Tentokrát už premiér skutečně přestřelil i na svoje poměry. To není jen pohrdání parlamentem, to už je nepokryté pohrdání vlastními voliči. Otázka je, jestli to lidé, otupělí úpadkem politické kultury, vůbec uvidí.

Kdyby mělo moje hnutí skončit v opozici, tak bych z politiky odešel, oznámil premiér Andrej Babiš. Jestli pak pojede na svoje chateau do Francie a tam se bude litovat, to už neupřesnil.

Není to samozřejmě překvapivé. Český premiér má Sněmovnu dlouhodobě za otravnou žvanírnu, svoje poslance nepovažuje za víc než za lokaje. A máloco člověka pobaví tak jako představa Andreje Babiše, který po volbách předsedá podvýboru pro heraldiku a vexilologii.

Zároveň není potřeba brát ten výrok nějak zvlášť vážně, protože Andrej Babiš toho o své politické budoucnosti v minulosti napovídal až hanba. Do politiky nechtěl a je tam. Premiérem být nechtěl a je jím.

Před posledními volbami oznamoval, že po čtyřech letech končí. A po čtyřech letech to samé bez sebemenšího uzardění oznamuje zas. Zároveň tvrdí, že ho v životě nenapadlo kandidovat na prezidenta, takže už se všichni těšíme na prezidentskou volbu.

Zkrátka, náš premiér je v této otázce poměrně názorově flexibilní.

Důležité ale je, co svým výrokem Babiš vlastně vzkazuje voličům: Když mě neuděláte šéfem, tak na vás kašlu. Nejde mi o vás, jde mi o moc. Nestojíte mi za to, abych složitě bojoval za vaše práva z opozičních lavic. Budu vás zastupovat, jen když budete poslušní a dáte mi dost hlasů.

Tentokrát už premiér skutečně přestřelil i na svoje poměry. To není jen pohrdání parlamentem, což je pocit, se kterým se může část jeho elektorátu ztotožňovat. To už je nepokryté pohrdání vlastními voliči, kteří Babišovi slouží jen jako nástroj, jak se dostat k moci. Otázka je, jestli to lidé, otupělí úpadkem politické kultury, vůbec uvidí.

Proč takové věci Andrej Babiš vůbec říká? Chce na poslední chvíli, zmítaný kauzou Pandora Papers, aktivizovat své vlažné voliče. Tak trošku vyhrožuje: Zvolte mě, nebo o mě definitivně přijdete.

Jenže tahle aktivizace funguje oběma směry – tedy i do tábora, který o Babiše definitivně přijít chce. Opozice si může mnout ruce – Babiš udělal z voleb referendum o Babišovi za ně.

Reklama

Doporučované