Hlavní obsah

Glosa: Hamáčkova kamufláž není žádný folklór, to by bylo zlé

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: SZ Michal Šula

Vicepremiér Jan Hamáček měl jet do Ruska coby ministr zahraničí, kterým byl od 12. do 21. dubna. 14. dubna na Twitteru oznámil, že za několik dní odlétá do Moskvy jednat o dodávkách vakcíny Sputnik.

Reklama

Prezident Miloš Zeman patří k těm posledním, od kterých by se dalo čekat, že obrodí zapomenutý zvyk nazývat věci pravými jmény. Na to je historie rozporů mezi jeho „vlevo dole“ slovy a mezi skutečností příliš bohatá.

Článek

Tím pádem prošlo málem bez povšimnutí – alespoň vzhledem k tomu, o jak zásadní informaci jde –, že de facto potvrdil, že první vicepremiér nemluvil pravdu. A to v zásadní záležitosti: o své minulý měsíc plánované a pak odvolané cestě do Moskvy.

Podle Zemana Hamáček nejdřív cestu „naprosto rozumně plánoval“, a „když se začalo mluvit o Vrběticích“, zase ji „zcela rozumně odvolal“. A prezident dodal: „No ten folklór ohledně tak zvaného zastíracího manévru si upřímně řečeno mohl odpustit.“

Výborně. Jak tomu rozumět? Asi tak: Když místopředseda vlády historkou o kamufláži místo světové velmoci ve skutečnosti blafuje vlastní občany, jedná se prý o „folklór“. V přeneseném smyslu. Hamáčka v kroji u toho asi nečekáme, ale i tak: ten původní význam úplně neodpářete. Jestli tohle byl folklór, tak – nazvěme to zdrženlivě, jak to jen jde – přetvářka ústavních činitelů před veřejností patří k pokladům našich tradic. Tak se to dělá.

A protože se na tom, pomrkává na nás hlava státu, tak nějak všichni shodujeme, stačí to, že politik nemluví pravdu, přejít jako folklorní ukázku. Utrousit: to si upřímně řečeno mohl odpustit. Přeloženo: ale nic zas tak strašného se nestalo. Jen si na nás vymýšlel.

Do folklóru sice patří pohádky, báchorky, báje, pověsti, legendy a fámy, a tím směrem taky Miloš Zeman mířil. Ale „folklór“ přece nemůže být eufemismem pro výmysl či lež, ať už je politik servíruje jako zastírací manévr, fintu, nebo jakési vrtění Moskvou. Notabene v záležitosti mezinárodního významu, kvůli které jsme se ocitli v agendě evropských summitů a země, která tu chce stavět atomovou elektrárnu, nás šoupla na seznam nepřátel.

Tady není pro blahosklonnost v duchu „ten folklór si mohl odpustit“ místo.

A kromě toho, ta částka taky nesouhlasí: Prezident tvrdí, že vicepremiér „zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích. Jenom blázen by v takovém případě do Ruska jel.“ Jan Hamáček ale podle dostupných informací cestu do Ruska plánoval ještě v době, kdy o výsledku vyšetřování ukazujícím na ruskou rozvědku věděl. Tak jako prezident.

Tenhle folklór si Miloš Zeman mohl odpustit. Český svaz folkloristů protestuje proti zneužívání dobrého jména svého oboru.

Reklama

Doporučované