Hlavní obsah

Glosa: Mafiánský příběh Andreje Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Slavný snímek Andreje Babiše mladšího z facebookového profilu předsedy vlády.

Reklama

Článek

Padesát milionů za Čapí hnízdo je sice problém, ale akce Krym je úplně jiná liga.

Vždycky, když máme pocit, že už je skandálů kolem předsedy vlády tolik, že jsme nutně na nějaký zapomněli, zjistíme, že vlastně ano. Samozřejmě, zapomněli. A byla by to škoda.

Zvlášť když jde o jednu z největších afér, kterou nám Andrej Babiš nabídl: pobyt jeho syna Andreje Babiše mladšího na Krymu, kam byl mladý muž a také spoluobviněný v kauze Čapího hnízda uklizen v roce 2017 v doprovodu jistého Protopopova, manžela jeho ošetřující lékařky.

„Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ popsal to Andrej Babiš mladší kolegům Sabině Slonkové a Jiřímu Kubíkovi, kteří jej v listopadu 2018 našli ve Švýcarsku.

A Babiš starší se bránil tak, jak je zvyklý – útokem. Novináři prý zneužili synova nedobrého psychického stavu, porušili švýcarské zákony, chovali se jako hyeny…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Takže teď, když Andrej Babiš mladší po dvou letech na serveru Neovlivní promluvil znovu, můžeme si slova jeho otce znovu odškrtávat. Novináři nikoho nezneužili. Babiš junior se necítil pod tlakem a jeho vlastními slovy „se mu naopak ulevilo, že to mohl někomu říct“.

To skoro vypadá, že předseda vlády, který po objevu kolegů v roce 2018 odjel narychlo za synem do Švýcarska, má další problém. Novináři udělali, co mohli a měli – a udělali to správně. Teď jde o to, aby celý ten příběh konečně k nějakému výsledku dotáhla policie, která stále čeká na výslech mladého Babiše. Protože upřímně řečeno, nějakých 50 milionů za Čapí hnízdo je sice problém, ale ve světle synova pobytu na anektovaném Krymu to vypadá jako lokální ušmudlaná historka, která se jen táhne nekonečně dlouho. Akce Krym je jiná liga.

Je vlastně neuvěřitelné, jak lehce to celé prošlo. Andrej Babiš se může vztekat, jak chce, a o novinářích mluvit jako o mafiánech. Mnohem spíš ovšem mafiánské rysy vykazuje stále nedořečený příběh jeho syna. A předseda vlády o něm jistě ví víc, než nám zatím řekl.

Reklama

Doporučované