Hlavní obsah

Glosa: Nehroťme to. Covid není protektorát

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Pojďme si říci, že přirovnávat něco, co se nám nelíbí, k nacismu, je příznak hlouposti. Pro ilustraci snímek z pankrácké sekyrárny.

Reklama

Článek

Bohužel ta nejhorší doba pro falešná přirovnání teprve přijde. Čeká nás nemilosrdná kampaň.

Nedávno jedna z českých influencerek a mimo jiné také česká miss vydala na Instagramu příspěvek o tom, jak se rok 2021 podobá nacistické okupaci za protektorátu.

A pojďme si hned na úvod říci, že přirovnávat cokoliv, co se nám nelíbí, k nacismu, je prostě znak hlouposti. Ale pro jednou se neomezím jen na toto syrové konstatování.

Současnost je prý stejná jako rok 1941, protože (mimo jiné) v obou epochách jsou na ulicích zátarasy, lidé se nesmějí volně pohybovat, musejí se prokazovat označením a nosit viditelné znamení (ať už roušku, nebo žlutou hvězdu) na znamení oddanosti režimu.

A ono to vlastně sedí, ne? Všechno jsou to fakta, která nelze zpochybnit.

No jo, ale ono vytvořit podobnou analogii znamená hodit k sobě jenom ta fakta, která se nám zrovna hodí. A jakmile si tam přihodíte ještě jakákoliv jiná, začne se celé přirovnání úplně hroutit.

Tak třeba: Během protektorátu jste mohli být popraveni, pokud jste se režimu postavili. Pokud si dnes nevezmete respirátor v tramvaji, nejspíš nedostanete ani pokutu. To se to pak dělá odvážný disent, když vám nic nehrozí, žejo!

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Nebo také: Za protektorátu se šíření informací proti režimu trestalo. Kdyby tu vládl nacismus, Soňa Peková by byla k dnešnímu dni popravena přibližně sedmdesátkrát. Vy si dnes můžete hodit na svou sociální síť článek o tom, že jsou všichni ministři satanisté a nikoho nebudete zajímat. A Soňu Pekovou dnes občas někdo z epidemiologů a biochemiků označí za lhářku, a tím to hasne.

A takových bodů, které úplně neodpovídají požadovanému srovnání a jsou záměrně šiřitelem zamlčeny, najdeme spoustu. Průšvih samozřejmě tkví v tom, že jednodušší je nehledat je a rovnou přirovnání uvěřit.

Bohužel ta nejhorší doba pro falešná přirovnání teprve přijde. Čeká nás nemilosrdná kampaň, během které nejspíš všechny strany dostanou nějakou tu srovnávací nálepku. Piráti budou – a vlastně už často jsou – komunisti (třeba protože byl Ivan Bartoš na jedné akci Antify). ANO budou fašisti (protože hnutí vede jeden muž), SPOLU bude mafie (protože Marek Dalík si kdysi říkal o úplatky) a tak podobně.

Až na to, že se Piráti nesnaží znárodnit všechen váš majetek, ANO mohou voliči přestat volit a strana se s klidem může dostat do opozice a v koalici SPOLU je vyšetřovaných za „mafiánské“ trestné činy méně lidí než v jiných stranách.

Klidně věřte, že jsou Piráti / ANO / SPOLU špatnou volbou pro tuto republiku. Ale prosím, nenaskakujte na špek těmto laciným pokusům, jak už tak dost vypjatou kampaň nebo už tak těžkou koronavirovou dobu ještě víc zbytečně vyhrotit.

Reklama

Doporučované