Hlavní obsah

Glosa: Nezdravá předvolební hra s testováním

Foto: Seznam Zprávy

Vláda má transparentně vládnout, ne hrát s občany mariáš.

Reklama

Článek

Vláda by neměla vodit občany za nos, ani když jde o zdraví. Může se jí to zalíbit.

V pondělí se potvrdilo to, o čem si vrabci na střeše Ministerstva zdravotnictví cvrlikali už dlouhé týdny. Vláda rozhodla, že testy na covid-19 se od září pro většinu dospělých nezpoplatní a dál se budou hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Lidé měli žít většinu léta v přesvědčení, že si od začátku školního roku budou muset za testy zaplatit. Vláda dokonce 19. července schválila usnesení, kterým se tato změna zaváděla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ji zdůvodňoval hlavně zátěží systému zdravotního pojištění.

Už od prvního Vojtěchova prohlášení, že se testy přestanou hradit, však bylo více než pravděpodobné, že peněženky občanů budou nakonec ušetřeny. Napovídal tomu i postup ministerstva, které schválené mimořádné opatření nevyhlásilo, a tím mu nedalo právní účinek.

Na zpoplatnění testů nedošlo hlavně z čistě pragmatického, politického důvodu – před blížícími se parlamentními volbami není zrovna prozíravé lidem nařizovat, aby museli platit za něco, co bylo dosud takříkajíc zdarma. Zvlášť když kampaň vládních stran je do značné míry postavena na různém „přilepšování“.

Právě touto optikou je třeba vnímat pondělní návštěvu premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na Ministerstvu zdravotnictví, kde se od časného rána řešilo, jak se z původního rozhodnutí o zpoplatnění testů vycouvá.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Veřejně proklamované odkazování na zhoršující se epidemickou situaci v zahraničí neobstojí, jde spíše o užitečnou zástěrku. Celou dobu přece bylo jasné, že koronavirus během léta nevymizí a se začátkem školního roku nabude na síle, takže široce přístupné, státem hrazené testování bude mít o to větší smysl.

Proč tedy vláda sehrála s občany takovou habaďůru?

Vyslovená „hrozba“ o zpoplatnění testů měla zjevně zafungovat jako motivace pro lidi, kteří váhali s vakcínou. Naočkovaných lidí se testování v restauracích, kinech nebo ve sportovních hledištích netýká.

Otázkou je, zda vláda má tímto způsobem balamutit veřejnost.

Někdo může účelovou kličku s hrazením testů chápat jako ospravedlnitelný způsob, jak dosáhnout žádaného cíle, tedy vyšší míry proočkovanosti a přiblížení se ke kýžené kolektivní imunitě.

Takové uvažování je ale scestné. Vláda má transparentně vládnout, ne hrát s občany mariáš. Příště se může stát, že podobné finty vyzkouší v záležitostech, které mají mnohem hlubší a trvalejší dopad než placení za covidové testy. Kdo chce příklad, nechť sleduje prohlášení vládních politiků o chystané dostavbě jaderných bloků v Dukovanech.

Reklama

Doporučované