Hlavní obsah

Glosa: Občanské demokratické smrky. Mužská monokultura

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Martina Čapková, Seznam Zprávy

Nové vedení ODS hovoří k novinářům.

Reklama

Kdyby partaji šéfovaly skoro samé ženy, šlo by o ten samý problém, jenom by se řešil stokrát víc, protože něco takového jsme jaktěživ neviděli.

Článek

Proběhl 29. (to to letí!) kongres ODS a ty, kdo nesledovali jeho podrobnosti, mohly zaujmout alespoň působivé záběry nového vedení strany. Samí muži. Nebo v ódéesce existuje nějaká podzemní ženská frakce? Nikoli.

Co z toho plyne? Tím, že první místopředsedkyní už není Alexandra Udženija, byl odstraněn jazykový problém. Spočíval v tom, že nám byl odepřen termín „druhý muž ODS“. Nahradit ho „druhou ženou ODS“ by bývalo bylo zavádějící. Respektive nesrozumitelné, protože žádná výše postavená „první žena“ neexistovala. A „první dáma“ by zase nic neříkalo o pozici paní Udženije ve stranické hierarchii.

To vysvětluje podvědomou náruživost, s níž je nástupce Udženije Zbyněk Stanjura nazýván „druhým mužem strany“. Tak je to správně.

Genderové podrobnosti o stranických orgánech obsahují internetové stránky ODS v sekci „Naši lidé“. Naši lidé jsou muži. Poměrné zastoupení žen je následující: Předsednictvo 7 : 0 (0 %), výkonná rada 20 : 1 (5 %), republikový sněm 101 : 6 (6 %).

To je nejen hluboko pod populační rovnováhou, ale i pod procenty žen v českém parlamentu, a dokonce i v české vládě.

ODS byla odjakživa, takže geneticky, i na naše poměry mužskou stranou. To platilo i o jejích voličích a platí to dodnes – podle průzkumu Medianu by ji volilo 13,1 procenta mužů a 11,5 procenta žen (nejde jen o to, jestli stranu vedou jen muži nebo i ženy, ale i o zaměření a program – vždyť u lidovců to ženami ve vedení také úplně nepřekypuje, přesto mají víc ženských než mužských voličů).

Není potřeba rovnou debatovat o kvótách, poměrném zastoupení a tak dále. Že je pánský klub ODS špatně, se dá poznat i bez toho. ODS neprospívá sama sobě a svým ambicím: s takovou monokulturou se volby ve 21. století prostě vyhrát nedají. Zastoupení mužů a žen musí být u stran hlavního proudu smíšené. Zvyšuje pravděpodobnost, že jsou – třeba jen symbolicky, ale i to je lepší než nic – k dispozici různé typy myšlení a jednání, různé priority.

Kdyby se to přihodilo obráceně a partaji šéfovaly skoro samé ženy, šlo by o ten samý problém, jenom by se řešil stokrát víc, protože něco takového jsme jaktěživ neviděli a přišlo by nám to absurdní.

Už se dobře ví, že smrková monokultura není zdravá, je to pozvánka pro kůrovce. Občanští demokraté ale sázejí ten samý les dál.

Reklama

Doporučované