Hlavní obsah

Glosa: Pandemie jako by není, ale policie hlídá zmatené rozkazy

Foto: Seznam Zprávy

Policisté se potýkají se směsí zmatení, nezájmu a frustrace.

Reklama

Článek

Že nedošlo k větším šarvátkám s policisty, je vlastně nejlepší vizitkou jejich práce.

Aby zenoví mistři ukázali, že ne všechno jde pojmout lidskou myslí, vymysleli soubor cíleně iracionálních hádanek nebo příběhů. A těmto takzvaným kóanům se stále častěji směle vyrovnávají i některá vyjádření českých politiků, když představují nová opatření, kterými by se měli všichni lidé řídit. Například nový ministr zdravotnictví si dal takovou hádanku přímo do svého medailonku na oficiálních stránkách.

Jak lze chápat jeho citát z tiskové konference, že bude svoji práci vykonávat tak, jako kdyby pandemie nebyla a stejně účinně s ní bude bojovat? Nad tím může člověk dlouze dumat a přijít s řadou vysvětlení.

Foto: Seznam Zprávy

Zdroj: Internetová stránka Ministerstva zdravotnictví.

Je pochopitelné, že stále zamotanějším vládním opatřením (na hřišti může být šest dvoučlenných skupin deset metrů od sebe) lidé přestávají rozumět, a tak se o ně přestávají i starat nebo zajímat.

V posledních týdnech jsem zažil řadu situací, kdy se někdo upřímně divil, že je něco zakázané. Na farmářských trzích zákazníci nechápali, že na místě nemůžou jíst ani pít. Na Náplavce nechápali, že nesmí popíjet alkohol. Nebo už mají mít roušku. Absurdní bylo, že lidé bez roušek nadávali jiným, že mají na veřejnosti otevřené pivo.

S tímto koktejlem zmatení, nezájmu a frustrace se pak za vládu musí potýkat policisté. Vymáhat zmatená opatření je nezáviděníhodná pracovní náplň. V tomto kontextu se nedivím, že se i částečně vzepřeli hlídat, jestli se na ulici potkávají víc než dva lidé.

A protože jsem mohl sledovat práci policistů na vypjatých místech, jako byla pražská Náplavka před Velikonocemi, můžu říct, že naprostá většina odvádí svoji práci taktně. Plní vlastně roli „terénních pracovníků“: upozorňují na opatření, o kterých často lidé ani nevědí, protože je vláda vyhlásila na tiskové konferenci večer předtím.

Sami moc dobře nejspíš vědí, že jsou hození do velmi zrádných vod, kde stačí málo a postaví se pro nim nejen celá Náplavka, ale značná část země. Což si mohli ověřit, když se na veřejnost dostala videa, kde zaklekávají na rodiče bez roušek vedle plačících dětí.

To, že nedošlo k větším šarvátkám s policisty, je vlastně nejlepší vizitkou jejich práce v době, kdy chrání lidi před nimi samými a musí jim mezi řádky přiznávat nepříjemnou pravdu: opatření jsou zmatená, ale v nemocnici kvůli viru může skončit úplně kdokoliv.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované