Hlavní obsah

Glosa: Potřebujeme silného lídra. Třeba Sobotku

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Premiérovo čtvrteční televizní vystoupení bylo dokonalou ilustrací stavu, v němž se suverén české politiky posledních let nachází.

Reklama

Článek

Všichni víme, že to Andrej Babiš nemá lehké. Ano, je tu nejen covid, ale také kůrovec, stadion pro Martinu Sáblíkovou a zdecimované hygienické stanice, zkrátka spousta dalších věcí, co tu zanechaly všechny ty pravicové vlády, s jejichž ministry chodil na tenis.

I při vědomí obtížné situace, v níž se premiér ocitl, ale každé jeho další televizní vystoupení ukazuje zjevně příliš unaveného a neurotického muže, který podrážděně reaguje na každou otázku, zejména na tu, kterou mu nikdo nepoložil.

Jeho čtvrteční vystoupení v Superdebatě lídrů v České televizi bylo prozatímním vrcholem a dokonalou ilustrací stavu, v němž se suverén české politiky posledních let nachází.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Andrej Babiš je člověk, který od mládí nezná neúspěchy. V jakémkoli režimu, v jakékoli roli. Teď se sice situace vyvíjí také úplně skvěle, ale asi ne tak úplně, jak by si přál - a ta změna je až neuvěřitelná. Ze silného vůdce, který vám přináší jen optimismus, vaše vlastní peníze a dobré zprávy, je nedůtklivý ješita, který od sebe odkopává odpovědnost, pobíhá po Úřadu vlády, pokřikuje „neplatí, neplatí“ a kňouravě se dožaduje soucitu.

Když se před třemi lety blížil Babiš k triumfu ve sněmovních volbách, země byla zalita sluncem a všechno mu hrálo do karet. Stačilo jen slibovat všechno všem.

Teď stojí země na prahu nejhorší krize, jakou za posledních 30 let zažila, a v jejím čele máme politika naprosto postrádajícího jakékoli vlastnosti nutné pro lídra ve špatných časech. Především odvahu dělat věci, o kterých nevíte, jak je přijme obyvatelstvo. A přitom bychom teď někoho takového tolik potřebovali. Třeba někoho, jako byli Jan Fischer nebo Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související témata:

Doporučované