Hlavní obsah

Glosa: Temný duhový týden

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Z protestů za práva LGBT lidí ve Varšavě.

Reklama

Článek

V polském podání prostě na konci duhy čeká pekelný chaos.

Polský premiér Mateusz Morawiecki v pondělí vyzval ke svolání mimořádného summitu Evropské rady. Ve zkratce proto, že běloruské volby byly zmanipulované, jsou tam teď násilné protesty a Bělorusové podle Morawieckého volají mimo jiné po právním státu, demokracii a respektování lidských práv. Aha, tady by si měl někdo nejdříve zamést před vlastním prahem.

Zatímco se tedy minimálně evropská pozornost stočila k Bělorusku, já si dovolím zase jednou otevřít takové edukativní okénko o životě polské LGBTQ komunity.

Před pár dny jsem se viděla se svou queer kamarádkou. Ptala jsem se jí, jak to vypadá s Prague Pride, jaký byl celý duhový týden. Prý super, ačkoliv… „Bylo to trochu temné. S tím vším, co se teď děje v Polsku,“ odpověděla ponuře. Takže: co se vlastně děje v Polsku?

Dá se to vyprávět různě, většina verzí by rozhodně přesáhla dvě minuty. Ale tak rychle:

V pátek varšavská policie zatkla skoro padesát LGBTQ aktivistů. Ti podle policie věšeli na sochy duhové vlajky a hlavně bránili zatčení trans aktivistky Malgorzaty Szutowiczové neboli Margot. Že by tomuto odpovídala brutální reakce policie, mimo jiné zaklekávání na krky demonstrantů, jež následovala, se mi moc nezdá. A zatčená Margot teď bude dva měsíce čekat ve vazbě na začátek soudu. To je opatření, které se u našich sousedů uplatňuje u těch nejvážnějších činů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jak se asi žije LGBT lidem v Polsku, se dá vyčíst i z rétoriky jeho nejvyšších představitelů. Prezident Andrzej Duda mluví třeba o tom, že LGBT nejsou lidé, ale ideologie. A ta že je škodlivější než komunismus. Krakovský arcibiskup v Polsku vlivné katolické církve zase řekl, že jde o „duhový mor“.

Bavit se můžeme i o zónách bez ideologie LGBT. Ty momentálně zabírají asi třetinu Polska. Pak tu máme násilí na LGBT lidech, k němuž dochází na Pridech, verbální útoky, diskriminaci…

Ale hrozí tu samozřejmě absolutní rozpad tradiční rodiny, svazek muže a ženy by už nikdy nebyl jako dřív, kdyby se mohly brát i stejnopohlavní páry, LGBT lidé rovná se pedofilové… V polském podání prostě na konci duhy čeká pekelný chaos.

V Česku se oproti tomu mají LGBT lidé vlastně zdánlivě dobře. Nikdo nenosí výbušná zařízení doprostřed průvodů a zdejší politici jedovaté výroky směrem k LGBT lidem skoro nevypouštějí. Od roku 2006, kdy se tu povolilo uzavírání registrovaného partnerství, LGBT komunitě sice žádná další práva nepřibyla, ale vždycky může být hůř. A protesty za nová práva, jež by se třeba podobala těm, která má většina, by se pak mohly proměnit na boj za to, aby LGBT lidem zůstalo aspoň to málo, co mají teď. Třeba jako v Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované