Hlavní obsah

Glosa: Zase jedny nejdůležitější volby. Tak hlavně žádný stres!

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Volebnímu kýči se meze nekladou.

Reklama

Článek

Může souboj dvou starých bílých mužů představovat řešení pro rozpolcenou společnost, jejíž problémy sahají mnohem hlouběji, než si je ochotna přiznat?

Letošní rok není – nejen pro Američany – žádná výhra. Ve Spojených státech ho začali americko-íránskou tenzí. Brzy poté nastoupila drtivá koronavirová pandemie, která se USA drží doteď, a ještě k tomu všemu Američané rozhodují, kdo bude jejich příští prezident.

O letošních volbách se mluví v samých velkých slovech. I z úst těch nejvlivnějších už zaznělo takové to tradiční: „nejdůležitější volby za život“. A ne že by chtěl někdo na lidi v Americe tlačit, ale také prý jde o „rozhodování o budoucnosti Ameriky“. Na bedrech Američanů toho teď leží dost. A podle průzkumů je také letošní prezidentské volby pořádně stresují.

Skoro šedesát procent dotázaných ve studii agentury OnePoll uvedlo, že volební úterý 3. listopadu považují za nejtíživější den roku. Vyloženě vystresovaní z voleb jsou pak lidé z řad mileniálů a generace X – uvedly to dvě třetiny dotázaných. Zkusím si, jen tak namátkou, tipnout, proč volby stresují hlavně mladé Američany.

Co třeba klimatická krize? Co takhle ženská práva a práva menšin obecně? Co systémový rasismus, který chce současný prezident „řešit“ právem a pořádkem? Mohla bych pokračovat. Témat, která u mladé generace rezonují, není málo a nutno říct, že nemalá část mladších voličů v nich s Donaldem Trumpem nesouhlasí. A pokud k volbám přijdou, mohlo by to republikána citelně zasáhnout.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Samo o sobě je otázkou, jestli může souboj dvou starých bílých mužů představovat řešení pro rozpolcenou společnost, jejíž problémy sahají mnohem hlouběji, než si je ochotna přiznat, a jeden další prezident ji asi nespasí. A další věcí je, jestli by to byl konkrétně demokrat Joe Biden, kdo by mladým mohl to žádané vysvobození nakonec přinést.

Ono to ale není jenom o mladší generaci. A vlastně nejde ani jen o Američany – vrásky si dělá i nemalá část světa. Na závěr předvolebních Dvou minut si proto zopakujme tipy proti volebnímu stresu, které kolují po sociálních sítích: Zacvičte si, vyhýbejte se médiím (ano, skutečně) a dívejte se na věci z nadhledu. Ono to totiž prostě nějak dopadne. A pravděpodobně se toho zas tolik a zas tak rychle nezmění.

Reklama

Související témata:

Doporučované