Hlavní obsah

Google manipuluje s vyhledáváním, stěžuje si konkurenční platforma

Foto: https://pixabay.com/

V centrále americké společnosti Google přistála další žaloba kvůli vyhledávání. Ilustrační foto

Reklama

Google čelí žalobě kvůli údajné manipulaci s vyhledávacími algoritmy. Místo na videoplatformu Rumble údajně přesměroval uživatele na svůj server YouTube. Rumble teď požaduje vysokou náhradu škod.

Článek

Platforma Rumble, která slouží ke streamování videí a konkuruje YouTube, v pondělí zažalovala společnost Google pro manipulaci s algoritmy. Technologický gigant podle agentury Bloomberg údajně přesměrovával návštěvníky na server YouTube, který pod Google spadá.

„Nespravedlivým přizpůsobováním svých vyhledávacích algoritmů společnost Google neoprávněně přesměrovala masu uživatelů na YouTube, čímž připravila společnost Rumble o další uživatele, nahrávání, povědomí o značce a výnosy, které by jinak získala,“ uvádí stížnost.

Rumble si také stěžuje, že výsledky vyhledávání primárně odkazují na YouTube, nebo že Google donutil výrobce mobilních telefonů, aby do zařízení již předinstalovali aplikaci YouTube.

Jako odškodné požaduje platforma Rumble přes šest miliard dolarů a zastavení protisoutěžních praktik ze strany Googlu, které jí způsobily škody přesahující dvě miliardy dolarů. Na žádost o komentář Google zatím nereagoval.

Žaloba, kterou firma podala u amerického okresního soudu severní Kalifornie, je nejnovější z několika desítek zahájených, které na Google podali konkurenti, vydavatelé, inzerenti a spotřebitelé. Ti tvrdí, že existuje mnoho protisoutěžních taktik, které se zaměřují na ovládání online vyhledávání a reklamy.

Reklama

Doporučované