Hlavní obsah

Grolich: Škody na veřejném majetku budou nejmíň 12 miliard, na soukromém víc

Foto: David Neff

Škody jen na veřejném majetku kraj vyčíslil minimálně na 12 miliard korun. Na soukromém bude ještě vyšší.

Reklama

Škody po čtvrtečním tornádu na jihu Moravy budou ničivé. Kraj odhaduje, že jen na veřejném majetku přesáhnou 12 miliard korun. Na majetku obyvatel a tamních firem budou podle odhadu hejtmana ještě vyšší. Stát připravuje pomoc.

Článek

Škody po bouřkách na jižní Moravě budou na veřejném majetku nejméně 12 miliard korun, na soukromém majetku budou mnohonásobně vyšší. ČTK to dnes řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Bouřky s tornádem ve čtvrtek večer zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko a poničily 1200 domů, sedm desítek z nich se bude muset strhnout.

Grolich uvedl jako příklad veřejného majetku zničenou střední školu v Hodoníně, na níž je škoda ve stovkách milionů korun. Veřejný majetek podle něj zahrnuje majetek obcí, kraje, ale také například elektrifikaci. Elektrické dráty jsou poškozené. „Škody na soukromém majetku budou mnohonásobně vyšší,“ zdůraznil Grolich.

Ministryně financí Alena Schillerová na České televizi potvrdila, že stát plánuje poskytnout na škody po bouři lidem dva miliony jako nenávratnou dotaci. Kompenzaci by podle ní měli dostat všichni postižení, a to bez ohledu na to, zda byli pojištění. Lidem s pojistkou však bude dotace krácena podle úhrady, kterou dostanou ze své pojišťovny. Podle Schillerové totiž nelze kompenzovat ztráty dvakrát. Nepojištění lidé dostanou celou částku.

Hejtman Grolich řekl, že vláda bude částku na poškozený majetek žádat u Státního evropského fondu solidarit. „Podle pravidel tam částka pro kraj musí být vyšší než 11,6 miliardy korun a my potvrzujeme, že tato výše určitě nastane. My těch 12 miliard přeskočíme. Přesné vyčíslení ale ještě nemáme,“ uvedl Grolich. Do majetku kraje nebo obcí patří například školy, domovy seniorů, nemocnice, ale také obytné domy a podobně. Například v Hodoníně bouřka poničila krajský domov seniorů.

Hejtman dnes také řekl, že domů k demolici bude víc než 70. Obce budou podle něj dál procházet statici, aby policisté mohli označit nemovitosti, kam je nebezpečné vkročit. „Já jsem přesvědčen, že domů se bude bourat víc,“ uvedl. Kromě objektů, které označí za nebezpečné statik, podle něj budou i případy, kdy lidé budou bourat domy, jejichž zbourání sice statik nenařídil, ale oni sami si budou chtít postavit nový. „Někteří lidé ty domy prostě začali demolovat, živelně, což je prostě problém hlavně z hlediska toho bezpečí, a částečně i formální,“ řekl dnes Grolich v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Hejtman podle vyjádření pro Českou televizi očekává, že současný stav nebezpečí vyhlášený na 30 dní bude nutné prodloužit.

Schillerová také potvrdila, že stát připravuje dotace pro podnikatele. Dotace pro podnikatele, kterým bouře zničila majetek, nyní společně připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) s Ministerstvem financí. Podle Schillerové obě ministerstva přesnou podobu dotací dolaďují, výše kompenzací by však mohla dosahovat až 80 procent z hodnoty poničeného majetku.

Bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek zasáhly velkou část republiky. Na jižní Moravě si vyžádaly nejen rozsáhlé materiální škody, ale také pět obětí a desítky zraněných.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Reklama

Doporučované