Hlavní obsah

Co covid ještě napáchá ekonomice? Rusnok osvětluje, jak vidí budoucnost

Tisková konference ČNB.Video: ČBN, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká národní banka ponechala úrokové sazby beze změny na 0,25 procenta. Jejich zvýšení nechce uspěchat. Podle její prognózy by měla ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrůst, ale vše bude záviset na vývoji pandemie.

Článek

Rada České národní banky jednala o nastavení úrokových sazeb a podle očekávání je nechala beze změny na 0,25 procenta.

Podle bankovní rady jsou nejistoty a rizika prognózy v souvislosti s pandemií velmi výrazné. „To by mohlo vést k potřebě udržovat měnové podmínky uvolněné o něco déle, než v prognóze předpokládáme,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Rozhodnutí, na kterém se rada jednomyslně shodla, se opírá o zimní ekonomickou prognózu. „S prognózou je konzistentní stabilita tržních úrokových sazeb a je následována jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku,“ říká Rusnok.

Změnu nečekali ani ekonomové. Podle nich bylo nepravděpodobné, aby centrální banka v současné situaci měnila kurz měnové politiky. „Vývoj ekonomiky v dalších měsících je značně nejistý, protože stále nevíme, jak dlouho budou muset platit omezující opatření proti šíření koronaviru a jak rozsáhlá budou,“ uvedl například hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Rada ČNB nechce nic uspěchat. Debatu o růstů sazeb zahájí tehdy, až se vyřeší pandemická situace. „Musíme si být jisti, aby to nebylo předčasně,“ uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký.

Podle rady je pomalé odeznívání pandemické situaci hlavním rizikem v dalším vývoji ekonomiky. S tím souvisí i pozvolnější otevírání české a evropské ekonomiky.

Ve druhém čtvrtletí by se podle prognózy mohlo hospodářství vrátit k růstu. Ekonomika by měla vzrůst o 2,2 procenta.

Rusnok na tiskové konferenci rovněž zmínil růst zahraničních průmyslových cen. Ten se pro letošní rok posouvá výše. „Přispívá k tomu zejména nárůst ekonomické složky zohledňující vyšší výhled ceny ropy. Dochází však i ke zdražení jádrové složky,“ uvedl.

Spotřebitelské ceny v zahraničí podle prognózy také porostou rychleji, než bylo původně očekáváno. „To bude odrážet jejich silný růst na začátku roku a vyšší výhled ceny ropy,“ říká Rusnok a dodává, že v příštím roce by měla inflace zvolnit v případě zotavování eurozóny z pandemie.

V minulosti guvernér ČNB Jiří Rusnok říkal, že očekává postupný návrat české ekonomiky k normálu. „Struktury společnosti a ekonomiky nejsou fatálně rozvráceny. Nejsme po válce ani doprostřed České republiky nespadla kometa. To by nabádalo k určitému optimismu,“ uvedl v dřívějším rozhovoru pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované