Hlavní obsah

Hackerský kongres v Praze se zaměří na digitální totalitu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní sedmý ročník konference Hackers Congress Paralelní Polis se zaměří na digitální totalitu, která v souvislosti se šířením koronaviru dostala nový rozměr.

Článek

Kongres potrvá ode dneška do neděle 4. října. Uvedli to dnes zástupci Paralelní Polis na tiskové konferenci.

Na jedné z největších akcí svého druhu během tří dnů vystoupí přes 20 řečníků z Česka a především zahraničí. Zaměří se mimo jiné na téma zneužívání dat ke sledování online chování uživatelů ze strany státu nebo jiných třetích stran ve svůj vlastní prospěch.

„Pojem digitální totalita dostal v souvislosti s pandemií covid-19 nový rozměr, globálně se množí technologie, které pomáhají sledovat pohyb lidí a zasahují do jejich osobní svobody. Na kongresu se budeme věnovat mimo jiné otázkám, jak jednotlivci mohou uniknout z nepřetržitého sledování,“ uvedl jeden ze zakladatelů Paralelní Polis Pavol Lupták.

K tématu na konferenci vystoupí například americký ekonom a právní teoretik David Friedman, který mimo jiné vyvinul systém soukromého decentralizovaného práva, který na rozdíl od státu musí odrážet ztrátu dobrého jména. Kongresu se také zúčastní Riccardo Spagnia aka Fluffypony, správce a člen Monero Core Teamu a spoluautor protokolu decentralizovaných aktiv Tari. Monero je kryptoměna, která se v současné době považuje za nejvíce anonymní, nazývanou též „digitální hotovost“.

„Známe nástroje, hledáme díry v regulacích a technologické způsoby, jak se tomuto sledování vyhnout. Nejsme schopni mu zabránit ani na to nemáme prostředky, ale dokážeme se bránit. Ve virtuálním prostředí se můžete skrývat, používat šifrovanou komunikaci, platit anonymní decentralizovanou měnou, zkrátka nezanechávat za sebou digitální stopu,“ dodal Milan Pulkrábek z Paralelní Polis.

Dílčím podtématem letošního ročníku kongresu je vznik a existence autonomních zón, tedy míst, která si tvoří svou vlastní strukturu vztahů a jsou postavená na tokenizaci fyzických předmětů. Pozvání na pražský kongres přijali Chad Elwartowski a Nadia Thepdet, kteří žijí na plovoucí plošině na otevřeném oceánu 13 námořních mil od pobřeží Thajska. Za to jim při zadržení hrozí až trest smrti, neboť thajské námořnictvo je obvinilo, že tato obytná de facto autonomní zóna ohrožovala thajskou národní suverenitu.

Hackers Congress Paralelní Polis (HCPP) je vlajkový projekt nestátní neziskové organizace Paralelní Polis, na který se každoročně první víkend v říjnu do Prahy sjíždí přes 500 fanoušků a IT odborníků z celého světa. Během akce se Paralelní Polis propojí s divadlem La Fabrika a na čtyřech scénách se zde setkají špičky z umění, vědy a technologií.

Reklama

Doporučované