Hlavní obsah

Hamáček se sešel kvůli Staňkovi se Zemanem. Prezident slíbil, že přijme mého kandidáta Šmardu, řekl

O výměně na Ministerstvu kultury hovořil Jan Hamáček na páteční tiskové konferenci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pátek uvedl, že prezident musí návrhu na odvolání ministra kultury vyhovět.

Článek

Změna na Ministerstvu kultury se řešila až do pátečních večerních hodin. Předseda ČSSD Jan Hamáček se neformálně na Hradě setkal s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním projednal výměnu Antonína Staňka za svého kandidáta Michala Šmardu.

„Prezident souhlasil s tím, ze se potká s Michalem Šmardou a vyslechne si jeho představu o řízení ministerstva,” řekl Seznamu Hamáček poté, co s hlavou státu jednal po slavnostním vyhlášení ankety Policista roku, které se konalo v podvečer ve Španělskem sále.

Setkání se ale uskuteční nejdříve po návratu Zemana ze zahraniční cesty do Slovinska, kam prezident zamíří v úterý a ve středu příštího týdne.

Antonín Staněk po dohodě s Hamáčkem podal demisi, ale prezident ji v úterý tohoto týdne odmítl přijmout. Argumentuje tím, že chce dát ministrovi čas na to, aby se ukázalo, zda oprávněně odvolal ředitele Národní galerie a Muzea umění v Olomouci.

Hamáček poté oznámil, že jeho novým kandidátem na post ministra je Michal Šmarda.

V pátek se premiér Babiš s Šmardou setkal a hned poté poslal Zemanovi podle Ústavy návrh na Staňkovo odvolání.

Prezident však dal už předtím najevo, že nebude spěchat s tím, aby premiérovu návrhu vyhověl.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský k tomu v pátek Seznamu v pořadu Výzva řekl, že po premiérově návrhu na odvolání Antonína Staňka z postu ministra kultury neexistuje podle Ústavy jiná varianta než ta, že prezident návrhu vyhoví.

„Ústava v zásadě lhůty nestanoví, ale to neznamená, že tam je prostor pro úvahu, zda vyhoví, nebo ne. Všechny existující komentáře k Ústavě se bez jediného rozporu po celou dobu existence České republiky shodují, že prezident je povinen odvolat člena vlády, u kterého mu to je premiérem navrženo,“ uvedl předseda Ústavního soudu.

Ústavní soud se podle Rychetského několikrát vyjadřoval k analogickým situacím a řekl, že prezident je povinen jednat bez zbytečného odkladu.

Řekl také, že premiér má možnost podat takzvanou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by jeho návrhu na odvolání ministra nebylo vyhověno.

„Jakmile by nebylo vyhověno, jediná cesta, jak to prolomit, je cesta kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu,” řekl Pavel Rychetský.

Podívejte se, co řekl o situaci s výměnou ministrů Pavel Rychetský:

Reklama

Doporučované