Hlavní obsah
Online

Rozpuštění MeSES? Rozpustit by se měla spíš vláda, říkají kritici Arenbergera

Foto: Profimedia.cz

Petr Smejkal, jedna z tváří MeSES.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- Politici i odborníci kritizují náhlé rozpuštění Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), k němuž dnes bez udání důvodů sáhlo Ministerstvo zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Článek o konci MeSES čtěte ZDE. Členové odborné skupiny ale večer rozhodli o tom, že budou pokračovat dál, i když s nimi dnes Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci. Více ZDE.

- Za pondělí testy odhalily 1126 nově nakažených. Před týdnem to bylo více než 1500. Reprodukční číslo R za pondělí lehce stouplo. Aktuálně je na hodnotě 0,82. Po neděli bylo na hodnotě 0,81, což byl také velmi mírný nárůst. Podrobnosti ZDE.

- Od středy se nemusí cestující z České republiky po příjezdu do Rakouska odebrat do karantény. Cestovatelé však u sebe musí mít doklad o očkování proti covidu-19 nebo negativní test či potvrzení o uzdravení z nemoci. Vše o cestování do zahraničí čtěte ZDE.

- Co vše se mění od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • MeSES bude pokračovat dál, jen ne pod ministerstvem

    Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) bude pokračovat dál, i přestože ji dnes ministerstvo zdravotnictví oficiálně rozpustilo. „Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala. V dalším období připravíme kromě jiných dokumentů také dlouhodobou strategii boje s touto ale i s dalšími budoucími pandemiemi,“ uvedl na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

  • Babiš řekl, že o ukončení spolupráce s experty z MeSES dopředu nevěděl

    O ukončení spolupráce ministerstva zdravotnictví s experty z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při boji s nemocí covid-19 premiér Andrej Babiš (ANO) předem nevěděl. Řekl to dnes serveru Deník.cz. Podle Babiše má však nyní ministerstvo zdravotnictví už dost vlastních expertů. „Celá skupina MeSES spolupracovala s bývalým ministrem (zdravotnictví Janem) Blatným, který si vymínil, že bude komunikovat jen s ním, ne se mnou. To je celý příběh. Neptejte se mě na další spolupráci, to je otázka pro ministra zdravotnictví, mně neradili,“ řekl Babiš. Dodal, že vedoucí MeSES Smejkal zůstává dál členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

  • Ministerstvo nás nepřijalo, skončila politická poptávka, říká člen MeSES

    „Mezioborová skupina pro epidemické situace ztratila pro premiéra Andreje Babiše před parlamentními volbami význam. Potřebuje s předstihem prohlásit, že potírání pandemie úspěšně skončilo,“ říká ústavní právník Jan Kysela.

  • Členové MeSES uvažují o tom, že budou pokračovat i bez ministerstva

    Členové odborné skupiny MeSES uvažují o tom, že by mohli pokračovat dál, i když s nimi dnes ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci. Na twitteru to napsal člen skupiny, epidemiolog Rastislav Maďar. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) nevznikala podle Maďara kvůli ministerstvu zdravotnictví, ale aby pomohla vyvést Česko z „bezprecedentní krize“ a ochránila ho před další. „Doufám, ze bude vůle členů pokračovat dál. Na to ministerstvo zdravotnictví nepotřebujeme. Jeho postup už asi nikoho z nás nepřekvapuje. Večer máme jednání, uvidíme,“ uvedl Maďar.

  • Proč epidemiologové nebo virologové vstupují do svazku s politiky? Jsou to blbci?

    Jan Kulveit, expert na globální rizika a modelování pandemií, který působí na Univerzitě v Oxfordu a je členem skupiny vědců MeSES, se zamýšlí nad tím, „proč jsou epidemologové, virologové a modeláři tak blbí, že do vztahu s politiky lezou“.

    „Z části z podobných důvodů, ze kterých lékaři léčí i agresivního blba, který si sám způsobí úraz a svým jednáním si dál škodí: profesní etika. Z části z altruismu. Z části pak myslím z důvodů, které vysvětluje slovo, které si ukradli populisté: vlastenectví, jak je chápu já – pocit, že by bylo lepší, kdyby země dopadla lépe než hůře, a pocit, že je zodpovědností každého pomoci z vlastních sil. Byť to může být práce dosti nevděčná a nepopulární,“ míní Kulveit.

  • Smejkal jako nový Prymula?

    Korespondenční rozhovor s Andrejem Babišem o MeSESu. Vznikl dva dny před tím, než byla poradní skupina kolem epidemiologa Petra Smejkala zrušena.

  • Konec MeSES jako reakce na kritický článek o vládě?

    Podle představitelů ODS, lidovců a Pirátů je konec skupiny reakcí na vyjádření šéfa skupiny Petra Smejkala, který serveru Novinky.cz řekl, že stát kritickou část epidemie nezvládl a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený. Činnost skupiny ocenil ministr školství Robert Plaga (za ANO), který se s odborníky radil o podmínkách návratu dětí do škol. Podle něj odborná expertiza skupiny bude chybět.

  • Kritika na Arenbergera za rozpuštění MeSES prší ze všech stran

    Luděk Niedermayer, europoslanec za TOP 09

    Petr Pavel, generál ve výslužbě, bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR a bývalý předseda Vojenského výboru NATO

    Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

    Petr Fiala, předseda ODS

    Jakub Michálek, poslanec za Piráty

  • Jihomoravský hejtman k rozpuštění MeSES

  • Liberecké Šaldovo divadlo plánuje hraní pro diváky od 26. května

    Pokud vláda nezmění harmonogram takzvaného rozvolňování kultury, liberecké Divadlo F. X. Šaldy začne hrát pro diváky od 26. května. Prvním představením bude ve velkém divadle Vražda v Orient Expresu, o den později uvede činohra na malé scéně první premiéru, což bude hra Burian od Tomáše Dianišky. Předprodej na jednotlivá představení už divadlo zahájilo. Hlediště může být kvůli protiepidemickým opatřením zaplněné jen z poloviny, do velkého divadla tak bude moci přijít 234 diváků a do malého 78. Novinářům to dnes řekla ředitelka divadla Jarmila Levko. „Kdysi před rokem, když se řeklo na půl kapacity, na třetinu, tak jsem trošku ohrnovala nos a říkala: To se nevyplatí hrát pro pár diváků. Dneska už bychom hráli snad i pro čtvrtinu kapacity, protože inscenace potřebují jít ven,“ uvedla Levko. Činohra, opera a balet mají nastudováno deset představení, která diváci nemohli dosud vidět. Do konce června z nich divadlo uvede alespoň pět.

  • Rakousko se v noci na zítřek otevře Čechům, bez karantény

    Od středy se nemusí cestující z České republiky po příjezdu do Rakouska odebrat do karantény. Cestovatelé však u sebe musí mít doklad o očkování proti covidu-19, nebo negativní test či potvrzení o uzdravení z nemoci. Pro cestující z Česka do Rakouska dosud platila po příjezdu desetidenní karanténa, kterou bylo možné ukončit po pěti dnech negativním PCR či antigenním testem. Výjimky platily pro pendlery a obchodní cesty.

  • Památky po otevření neplánují zdražovat, zlevní vstupné pro děti a mládež

    Národní památkový ústav (NPÚ) nebude v nadcházející sezoně zdražovat vstupné. Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková dnes řekla, že se rozšíří slevy pro děti a mládež, které tak nahradí rodinné vstupné. Sezona na stovce státních hradů a zámků by měla začít koncem května včetně prohlídek s průvodcem. „Jsme připraveni otevřít ze dne na den, na objektech je vše připraveno,“ uvedla ředitelka. Kdy přesně by se památkové objekty mohly otevřít i pro konání společných prohlídek, zatím vláda nerozhodla. Skupinové prohlídky ale podle Goryczkové vyžaduje 80 procent objektů ve správě NPÚ. „Jednak pro kvalitní výklad, ale i z hlediska bezpečnosti. Stejně by tam musel být kustod, to by nás vyšlo dráž než prohlídka s průvodcem,“ uvedla. Až se památky otevřou, skupinky budou zřejmě menší než dříve a návštěvníci i průvodci budou muset nosit respirátor. NPÚ nabízí nově na všech svých památkách možnost nákupu online vstupenek. „Polovinu budeme vždy držet pro přímý prodej na místě, vyzýváme ale návštěvníky, aby si zejména u těch nejnavštěvovanějších kupovali vstupenky předem,“ uvedla ředitelka.

  • Asociace češtinářů nesouhlasí s kritikou přijímacích zkoušek na SŠ

    Asociace češtinářů nesouhlasí s kritikou letošních testů jednotných přijímacích zkoušek na střední školy. Testy Cermatu jsou podle češtinářů v souladu s požadavky předepsaných dovedností žáků a podávají objektivní informaci o výkonu uchazeče. Asociace to uvedla ve svém vyjádření. Podle ní dosud nikdo nepředstavil žádnou reálnou alternativu k jednotným testům. Ohradila se tak proti kritice zkoušek ze strany neziskové organizace EDUin.

    Sdružení EDUin nedávno uvedlo, že Cermat při tvorbě letošních přijímacích testů nezohlednil rok trvající výuku na dálku. Podle konzultanta EDUin Oldřicha Botlíka ministerstvo školství sice prodloužilo uchazečům čas pro češtinu ze 60 na 70 minut, ale v testech se zároveň o šest procent zvýšil počet slov i znaků, které žáci museli přečíst. Úlohy, v nichž uchazeči hledali chybný pravopis, pak podle něj neměly ani oporu v rámcovém vzdělávacím programu určujícím požadavky na dovednosti žáků. Cermat, který testy organizuje, se proti kritice ohradil. Ministerstvo školství uvedlo, že výsledky zkontroluje jako každý rok.

    Podle Asociace češtinářů je kritika společnosti EDUin a dalších lidí s podobným názorem nekvalifikovaná a nepravdivá. „Testy Cermatu jsou v plném souladu s obsahovými požadavky na ně kladenými, neporušují žádné zákonné ustanovení. Kritika zařazení takzvaných korektorských úloh je čirým formalismem a vychází z elementárního nepochopení toho, co znamená schopnost zvládnout pravopis,“ uvedla asociace ve svém vyjádření. Testy podle ní plně odpovídají současné vzdělávací politice, jež klade důraz na kompetence, tedy znalosti i dovednosti.

  • Ministerstvo školství by chtělo víc peněz na doučovací kempy, zájem o ně je velký

    Ministerstvo školství obdrželo víc než 400 žádostí o dotace na pořádání letních doučovacích kempů ve výši 270 milionů korun. O rozdělení peněz ale zatím nerozhodlo. K dispozici má v současnosti 100 milionů korun a chtělo by ve vládě vyjednat víc. Rozhodnutí o přidělení dotace se podle úřadu dozvědí organizátoři kempů s dostatečným předstihem. Dnes to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Informaci o vypsaném dotačním programu na letní doučovací kempy zveřejnil úřad na konci března. Kempy by podle něj měly pomoci snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání a podpořit duševní zdraví školáků po dlouhotrvající výuce na dálku v důsledku epidemie covidu-19. O dotaci mohly žádat spolky, neziskové organizace, ale i školy či střediska volného času. Uzávěrka pro podání žádostí o peníze byla 30. dubna. Kempy se mají konat v červenci a srpnu, mají být aspoň pro 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin rozložených do pěti kalendářních dnů.

  • V restauracích otevřených po covidu zdraží pivo ještě víc než v obchodech

    Hospody a restaurace obsluhují po mnoha měsících první hosty. Budou se chtít zahojit na tom, že byly tak dlouho zavřené a zdraží pivo podobně, jako podražilo v obchodech? Půllitr za 60 korun přijde, shodují se. Otázkou je kdy.

  • Storyous: Tržby po otevření zahrádek byly o 60 procent vyšší než v pondělí v uzávěře

    Tržby gastronomických podniků za první den po otevření restauračních zahrádek byly podle společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, o 60 procent vyšší proti běžnému pondělí v uzávěře. Počet otevřených podniků se však nezvýšil, venkovní prostory zpřístupnily většinou ty, které dosud prodávaly přes výdejní okénka. Dnes to řekl ředitel společnosti Storyous Igor Třeslín. Okénkový prodej podle Storyous nyní využívalo zhruba 64 procent stravovacích provozů, zbytek měl zavřeno. Přestože restauratéři možnost otevřít zahrádky podle Třeslína uvítali, po dlouhém nuceném uzavření je to pro ně jen malá útěcha. V mnoha evropských zemích jsou podle něj gastronomická zařízení otevřená uvnitř i venku, mají jen sníženou kapacitu. „Nezapomínejme, že mnoho restaurací v Česku venkovní prostor k dispozici vůbec nemá. Osobně přitom nevidím téměř žádný rozdíl v tom, zda host s negativním testem na koronavirus sedí na zahrádce, nebo uvnitř restaurace, kde je navíc profesionální vzduchotechnika,“ uvedl.

  • Svatoanenská nemocnice nabízí dárcům krve test na protilátky na covid

    Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nově nabízí dárcům krve zdarma test na protilátky proti nemoci covid-19. Podle ní tak nemocnice reaguje na poptávku dárců po vyšetření krve. Odhalí, jestli dotyčný nemoc prodělal a jestli je nutné, aby dostal v nejbližších měsících vakcínu. Nemocnice chce zároveň získat nové dárce krve. Dárci mají o vyšetření protilátek zájem. „Když už je míváme v odběrových křeslech, napadlo nás, že by tato možnost mohla být hezkým poděkováním za jejich dobrovolné dárcovství,“ vysvětlila primářka Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jarmila Celerová.

Reklama

Hlavní zprávy