Hlavní obsah

Hrdinové vzali proti útočníkovi vše, co bylo po ruce. Hasicí přístroj i velrybí kel

Foto: Twitter.com/mrdanwalker

Přihlížející se mimo jiné bránili hasicím přístrojem a rohem narvala.

Reklama

Na sociálních sítích se objevilo video z pátečního teroristického útoku na mostě London Bridge. Ukazuje hrdinství náhodných kolemjdoucích, kteří se nebáli s teroristou pustit do potyčky. A to i přesto, že byl ozbrojený nožem a měl na sobě sebevražednou vestu, o níž kolemjdoucí nemohli tušit, že je falešná.

Článek

K útoku došlo na mostě London Bridge v britské metropoli v pátek večer. Zraněno při něm bylo pět lidí, dva z nich zemřeli. Terorista na mostě zaútočil nožem, takřka okamžitě se mu ale postavili kolemjdoucí, ke kterým se následně přidali přivolaní policisté. Ti pachatele nakonec na místě zastřelili.

„Ti chlapi jsou úžasní. Terorista již zabil 2 lidi, zranil ostatní a oni ho pronásledují s velrybím rohem a hasicím přístrojem. Má na sobě sebevražednou vestu, o které nevědí, že je falešná. Neuvěřitelné. Praví hrdinové,“ napsal na Twitter novinář BBC Dan Walker.

Incident se stal odpoledne na mostě London Bridge spojujícím londýnské části City a Southwark. Útok ale pravděpodobně začal v nedaleké památkově chráněné budově Fishmongers‘ Hall.

Tam se měl podle deníku The Guardian terorista zúčastnit konference jako člen převýchovného programu pro vězně nazvaného Learning Together, jenž je podporován Cambridgeskou univerzitou. Útočník byl totiž v roce 2012 odsouzen za terorismus a loni propuštěn na svobodu.

Muž, který se proti teroristovi bránil rohem narvala, jej údajně vzal ze zdi právě ve Fishmongers’ Hall, kde jsou takové předměty běžně vystavovány. Podle webu The Times muž pochází z Polska a v Londýně pracuje jako šéfkuchař.

Britský premiér Boris Johnson a také londýnský starosta Sadiq Khan poděkovali policii za rychlý zásah a ocenili i kolemjdoucí civilisty, kteří se teroristovi postavili. Johnson slíbil dopadnout každého, kdo se na přípravě útoku podílel.

„Chci vzdát hold výjimečné statečnosti těch příslušníků veřejnosti, kteří fyzicky zasáhli, aby chránili životy druhých,“ uvedl premiér. Khan v prohlášení hovořil o „dechberoucím hrdinství“. Arcibiskup z Canterbury, který je hlavou anglikánské církve, na Twitteru napsal, že žít v zemi s takto nesmírně statečnými lidmi je privilegium.

Reklama

Doporučované