Hlavní obsah

Havlíček: Čínu jako dodavatele Dukovan vylučují všechny strany

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

aktualizováno •

Čína je pro všechny politické strany nepředstavitelným hlavním dodavatelem jaderného bloku v Dukovanech, řekl po dnešním jednání s předsedy opozičních stran ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Článek

Vyloučení Číny z tendru je tak podle něj velmi pravděpodobné. Havlíček už dnes jednal i se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Ti žádají pozvání všech zájemců, což by podle nich snížilo cenu. „V zásadě se všichni kloníme k tomu, že Čína je pro nás nepředstavitelným potenciálním dodavatelem v rámci vypsaného tendru. Současně je politická garnitura rozdělena v tom, že určitá část politiků by chtěla vyřadit i Rusko, další část ho tam pak chce nechat,“ řekl po jednání Havlíček.

Důvodem pro setrvání Ruska v soutěži je snaha o zvýšení konkurence v tendru. Podle Havlíčka by to mělo snížit cenu. „Pokud by v soutěži zůstali jen tři, hrozilo by, že jeden nemusí mít v daném čase produkt, což se stává, dva by se pak mohli spojit do společného konsorcia, a zbyl by nám tak jediný uchazeč,“ vysvětlil ministr. Vpuštění více zájemců do výběrového řízení by podle něj mělo i důležitý psychologický efekt na chování uchazečů.

Případné bezpečnostní hrozby, před kterými varuje v případě Ruska a Číny například opozice, je podle Havlíčka možné vyhodnotit v průběhu tendru. „Zadávací dokumentace nám takto umožňuje vyřadit kohokoliv před začátkem soutěže, v jejím průběhu i na konci,“ dodal ministr.

O dalším pokračování tendru se podle něj rozhodne v následujících týdnech. Klíčová budou také jednání s energetickou firmou ČEZ. Havlíček připomněl, že stát by se nově mohl podílet na financování výstavby v Dukovanech ze 100 procent, a to v případě, že by zapojení ČEZ bylo příliš drahé. Vyhodnotí to znalecký posudek. Dříve se hovořilo o variantě financování 70 procent státem a zbylých 30 procent by dal ČEZ.

Případným vyloučením Číny se tak pozměnily některé varianty možných scénářů. Mezi ty nyní patří pozvání tří uchazečů ze zemí EU a NATO bez Číny i Ruska. Dále doplnění tří zemí o Rusko, které by se stalo subdodavatelem některé části stavby, nebo pozvání všech čtyř účastníků. Další variantou je pak odložení výběrového řízení až po letošních sněmovních volbách.

Část opozice se s vládou liší v názoru na to, zda je účast Ruska v připravovaném tendru na nový blok dukovanské jaderné elektrárny bezpečnostní a geopolitickou hrozbou. Účast Ruska v tendru odmítají Piráti, ODS, lidovci a TOP 09. Podle dřívějších informací by s ní naopak neměla problém SPD a komunisté.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že strana prosazuje, aby byla stanovena fixní cena celého projektu. „Projekt by měl být dodán za fixní cenu a na klíč, aby nedošlo k předražení a negenerovala se další vícepráce. A to z pohledu občanů nejdůležitější je zastropování maximální výkupní ceny v zákoně tak, aby se případné prodražení nedotklo peněženek našich občanů,“ uvedl Bartoš.

Možné vyřazení Číny je podle předsedy ODS Petra Fialy pozitivní zprávou, je však i proti oslovení firem z Ruska. Podle něj je i tato země pro Česko bezpečnostní hrozbou. Stejný názor zastávají zástupci KDU-ČSL a TOP 09. Fiala odmítá i zapojení Ruska v subdodavatelské pozici. Prioritou vlády by podle něj pak mělo být také rychlé zahájení tendru, odklad až na období po volbách by podle něj znamenal zdržení až o dva roky.

Model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni. Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému dukovanskému bloku na konci loňského července. Havlíček a šéf ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele stavby. Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.

V 16:50 jsme text rozšířili o stanovisko opozice.

Reklama

Doporučované