Hlavní obsah

Úkol: Vyřeš OKD a nastartuj průmyslovou revoluci. Lhůta: Sedm měsíců. Chcete být šéfem průmyslu?

Co všechno musí umět a znát nový ministr průmyslu?

 

Reklama

Kdo ukončí Sobotkův záskok? Dvě jména, o která se hraje.

Článek

Hledání nového ministra průmyslu za v únoru odvolaného Jana Mládka se ještě odkládá. Premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka odjel na týdenní dovolenou.

Podle informací Seznamu zůstává jeho vytouženým kandidátem současný první náměstek na ministerstvu Jiří Havlíček.

Tomu se však do nejistého sedmiměsíčního dobrodružství před říjnovými volbami moc nechce. Současná pozice náměstka s jistotou pod služebním zákonem mu vyhovuje.

Jedenačtyřicetiletý kariérní politik Havlíček vstoupil do ČSSD už při vysokoškolských studiích v roce 1998, kdy působil jako stranický tajemník v Kutné Hoře.

Stranu zná jako málokdo: V letech 2006 až 2010, v Paroubkově éře, byl hlavním manažerem a ústředním tajemníkem ČSSD. Pro Sobotku je výhodné, že je z vlivné středočeské organizace.

Pokud však Havlíček opravdu odmítne, hodlá premiér Sobotka nabídnout vládní křeslo Pavlu Švagrovi. Ten je rovněž členem sociální demokracie, nyní působí ve funkci ředitele Státní správy hmotných rezerv.

V minulosti pracoval jako náměstek generálního ředitele Českých drah pro personální záležitosti. Švagr je tak trochu věčným kandidátem ČSSD na ministra - v minulosti hlavně dopravy.

Reklama

Doporučované