Hlavní obsah

Hejtman chtěl změnit dotace pro uhelné kraje, ale v Bruselu nepochodil

Foto: ČTK, ČTK

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek.

Reklama

Evropská komise nevidí důvod, proč by měl Karlovarský kraj dostat více peněz, než navrhla česká vláda. Eurokomisařka Ferreirová v reakci na stížnost karlovarského hejtmana uvádí, že v přepočtu na obyvatele dostane kraj nejvíce.

Článek

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek neuspěl v Bruselu se stížností proti tomu, v jakém poměru rozdělila česká vláda dotace mezi tři regiony, v nichž se utlumuje těžba uhlí.

Evropská komise na námitky z Karlovarska odpověděla, že rozdělení peněz, jak ho připravila česká ministerstva životního prostředí a místního rozvoje, nepovažuje za neférové.

Na pomoc třem uhelným krajům - Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému - má jít z nového Fondu pro spravedlivou transformaci v příštích letech 41 miliard korun. Vládní úřady navrhly rozdělení tak, že Moravskoslezský kraj by měl mít na transformační projekty k dispozici 18,9 miliardy korun, Ústecký 15,8 a nejmenší Karlovarský 6,3 miliardy korun.

To se regionálním politikům na Karlovarsku nelíbilo, cítí se být totiž transformací ekonomiky z uhelné na uhlíkově neutrální dotčeni relativně nejvíce, a žádali rozdělení evropských peněz zhruba na tři stejně velké „hromádky“.

Karlovarský hejtman se tak začátkem června obrátil na předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a také eurokomisařku pro soudržnost a reformy Elisu Ferreirovou. Požádal je, aby postup českých ministerstev řízených Richardem Brabcem a Klárou Dostálovou (oba ve vládě za hnutí ANO) prošetřily.

Eurokomisařka Ferreirová i v zastoupení předsedkyně von der Leyenové odpověděla minulý týden. A z jejího dopisu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že ani Evropská komise nepovažuje české dělení peněz (které se má odehrát především v závislosti na počtu obyvatel, ale i s přihlédnutím na některé další ukazatele) za nespravedlivé.

„V tomto smyslu by měl Karlovarský kraj nejvyšší intenzitu podpory na obyvatele,“ podotýká v dopise Ferreirová.

Komise chce ve spolupráci s českými úřady dohlédnout, aby byl celý proces spravedlivý a úspěšný, nicméně do dělení peněz zjevně už zasahovat nehodlá.

Hejtman Petr Kulhánek (STAN) už také pochopil, že žádné změny v Bruselu nedosáhne, byť je přesvědčen, že třeba Moravskoslezský kraj transformace tolik nepostihne, a mluví i o zvýhodnění regionů, kde vládne hnutí ANO.

„Ten dopis od paní eurokomisařky jsem dostal v pátek a pro tuto chvíli je ta věc pro nás uzavřena. Bohužel. Paní eurokomisařka je přesvědčena, že náš kraj na tom bude v přepočtu na obyvatele dokonce nejlépe i v rámci všech třiceti evropských uhelných regionů,“ podotýká.

Nicméně o definitivním rozdělení dotací se podle Kulhánka rozhodne až v příštích čtyřech letech, kdy se může podpora přeskupit v závislosti na připravenosti jednotlivých transformačních projektů. „My se budeme snažit čerpat co nejlépe a co nejvíce,“ dodal pro Seznam Zprávy Kulhánek.

Reklama

Doporučované