Hlavní obsah

Hejtman, který přiklepl Čapímu hnízdu 50 milionů. Podívejte, jak se Petr Bendl bojí odpovědět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ukázka z nového dílu Zvláštního vyšetřování: rozhovor s poslancem ODS a bývalým hejtmanem Petrem Bendlem (video: Vít Klusák).Video: Seznam Zprávy

 

Reportéři Seznamu vyzpovídali poslance ODS Petr Bendla na téma přidělené padesátimilionové dotace pro „Babišovu" farmu Čapí hnízdo. Na naprosto klíčovou otázku se politik bál odpovědět.

Článek

Celý spor o to, jestli farma Čapí hnízdo (luxusní areál poblíž středočeského Benešova) měla nárok na dotaci z Evropské unie pro „malé a střední firmy", by se vůbec nemusel řešit, kdyby v létě 2008 tehdejší středočeský hejtman Petr Bendl dotaci svým podpisem nestvrdil.

„Je to školicí centrum Agrofertu"

Dotace, která měla ze své podstaty nejen jít „malým a středním" firmám, ale měla také za cíl podpořit turistický ruch v regionu, se totiž očividně do svého zadání netrefila.

Jednak Čapí hnízdo patřilo od samého počátku do Babišova holdingu Agrofert (jen bylo v době žádosti o dotaci vyčleněno jako samostatná firma s anonymními akcionáři, kterými podle poslední verze Andreje Babiše byly jeho dospělé děti a švagr), jednak svými vysokými cenami za ubytování i stravu rozvoj cestovního ruchu v regionu nepodněcuje.

„Že někdo využije prostředky k vlastnímu bydlení a nikoliv k podnikání, neboť ceny jsou na Čapím hnízdě pro normálního smrtelníka neakceptovatelné, to nikdo nemohl tušit. Skoro se dá říct, že je to spíš školicí centrum Agrofertu než zařízení s hotelovými službami," řekl dokonce před časem Petr Bendl.

V době schvalování dotace se přitom na Bendlově krajském úřadě vědělo, že za projektem Čapího hnízda stojí velkopodnikatel Andrej Babiš.

Věděl to i samotný hejtman? Podívejte se ve videu nahoře v tomto textu, jaký problém mu dělalo odpovědět na tuto základní otázku.

Celý díl o Čapím hnízdě z investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování si můžete prohlédnout zde:

Zvláštní vyšetřování.Video: Kubík Jiří

Pátrání o okolnostech přidělení dotace a jejím vyšetřování policií i Evropským kontrolním úřadem OLAF bude pokračovat.

Doporučované