Hlavní obsah

Britské muzeum našlo 626 ztracených nebo odcizených předmětů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Britské muzeum.

Počet nalezených předmětů, které byly vloni odcizeny z Britského muzea, se zvýšil na 626. Britské muzeum oznámilo, že nalezlo dalších 268 a je na stopě dalších 100.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britské muzeum nalezlo dalších 268 předmětů, které se ztratily nebo byly odcizeny z jeho skladů. Celkový počet nalezených předmětů se tak zvýšil na 626, informuje zpravodajský server The Guardian.

V pátečním prohlášení muzeum uvedlo, že jeho snaha o záchranu předmětů byla globální a předměty byly nalezeny po celé Evropě a Severní Americe. Uvedlo, že sleduje nové stopy týkající se přibližně dalších 100 předmětů.

V loňském roce muzeum zjistilo, že se ztratilo nebo pohřešuje přibližně 2000 předmětů, z nichž některé byly prodány na eBayi. Dr. Peter Higgs, vedoucí kurátor v oddělení Řecka a Říma muzea, byl propuštěn poté, co byl podezřelý z účasti na těchto zmizeních. Higgs veškerá obvinění popřel.

George Osborne, předseda muzea, uvedl, že navrácení více než 600 předmětů je „pozoruhodným výsledkem“.

„Málokdo očekával, že se dočkáme tohoto dne, a dokonce i já jsem měl pochybnosti. Když jsme oznámili zdrcující zprávu, že z naší sbírky byly ukradeny předměty, lidé pochopitelně předpokládali, že tím to končí – je nepravděpodobné, že bychom ještě někdy viděli více než hrstku z nich. Taková je obvykle historie podobných krádeží,“ řekl a dodal, že pátrání po ztracených předmětech bude pokračovat.

Související témata:
Odcizení

Doporučované