Hlavní obsah

Hejtman Vysočiny: Vláda by měla zvážit otevření obchodů a služeb

Foto: Kraj Vysočina

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda by podle hejtmana kraje Vysočina Vítězslava Schreka (ODS) měla zvážit otevření obchodů a služeb, kde lidé dodržují epidemiologická opatření, používají ochranné pomůcky a respektují nařízené rozestupy.

Článek

Kraj Vysočina dnes stejně jako ostatní regiony požádal vládu o vyhlášení nouzového stavu na dva týdny, vláda společný návrh hejtmanů schválila. Obchody, které byly zavřené dosud, zatím neotevřou.

Hejtmani, kteří vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní, žádají, aby se 1. března začaly děti vracet do škol. Ke stejnému datu má vláda zajistit, aby firmy mohly začít testovat zaměstnance na covid a dostaly na to peníze od státu.

Hejtmani požadují po vládě splnění některých podmínek. „…testování zaměstnanců firem, které chápu jako zcela nutné pro zlepšení celé pandemické situace, postupné otevření obchodů za jasně daných podmínek nebo umožnění volnočasového sportování a kultury při maximálním zachování epidemiologických pravidel,“ uvedl mimo jiné Schrek.

Podle hejtmanů nese dál vláda plnou zodpovědnost za řešení pandemické krize. Schrek míní, že epidemie nemoci covid-19 je problémem, který se musí řešit na národní úrovni. „Lidem je nutné říci pravdu, popsat naléhavost situace, kdy stále hrozí přetížení zdravotnického systému. Už dlouhé týdny jsou zavedena tvrdá opatření, přesto jsme v číslech nákazy téměř nejhorší v Evropě. Někde čísla stále strmě rostou. Pak lidé ztrácejí důvěru v opatření, je třeba znovu posoudit jejich účinnost a efekt. Navrhujeme zvážit obchody a služby, kde lidé skutečně epidemiologická opatření dodržují, používají ochranné pomůcky a respektují nařízené rozestupy,“ uvedl hejtman.

Reklama

Doporučované