Hlavní obsah

Hejtmani ODS chtěli nouzový stav, senátoři ODS zvažují žalobu. „Spor nemáme“

Foto: Seznam Zprávy

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS.

Reklama

Jsou z jedné strany. Ale zatímco jihočeský hejtman Martin Kuba horoval za nouzový stav, šéf Senátu Miloš Vystrčil sbírá kvůli jeho vyhlášení podpisy pro ústavní žalobu. Žádný spor mezi námi není, tvrdí oba dva.

Článek

Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS nesouhlasí s tím, že vláda Andreje Babiše znovu prodloužila nouzový stav i přesto, že Sněmovna ho minulý týden ve čtvrtek odmítla. Vystrčil krok vlády považuje za protiústavní a uvedl to už v neděli v otevřeném dopise.

Vystrčil teď shání hlasy dalších senátorů pro případné podání ústavní stížnosti. O nouzový stav požádali vládu hejtmani, kteří jsou často i zástupci opozičních stran a předseda Asociace krajů Martin Kuba je Vystrčilův stranický kolega z ODS. Podle šéfa Senátu ale případná stížnost není kritikou hejtmanů.

„Já vůbec to podání k Ústavnímu soudu, pokud my tak učiníme, nevnímám jako něčí kritiku. Já to vnímám tak, že je potřeba si nějaké věci vyjasnit,“ reaguje Vystrčil na to, zda jeho chystaným krokem nevzniká spor ve straně.

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS v rozhovoru pro Seznam Zprávy také řekl, že snahu šéfa Senátu nevnímá jako útok na hejtmany ODS, kteří vládu o nouzový stav požádali.

„Já to od pana Vystrčila vůbec nevnímám jako výtku k hejtmanům. On komentuje, jaký postup vláda zvolila,“ říká předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba.

A upřesňuje, jak kroky svého stranického kolegy a předsedy Senátu vnímá.

„Je to prostě nějaký souboj o legislativní proces, který je plně legitimní. Já myslím, že bychom všichni měli chtít žít ve státě, kde se dodržuje Ústava. Hejtmani nejsou ti, kteří vyhlašují nouzový stav, nouzový stav musí vyhlásit vláda. Hejtmani dali pouze najevo, že potřebují v této chvíli udržet na pár dní jednotný postup po celé republice,“ vysvětluje hejtman Martin Kuba.

Vystrčil v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že se stížností zatím počká a uvidí, jak bude postupovat Sněmovna. To chce zjistit dnes nebo zítra. Na základě toho se poté skupina senátorů rozhodne, zda stížnost podá, nebo to udělají poslanci.

Pro stížnost je Němcová i třeba Fischer

Stížnost k Ústavnímu soudu může podat skupina minimálně 10 senátorů. A jejich podpisy by Vystrčil sehnal. Seznam Zprávy oslovily několik senátorů a ti ústavní stížnost podporují.

„S vyhlášením nouzového stavu nesouhlasím. Stížnost k Ústavnímu soudu má být podána. Podpořím ji,“ napsala v SMS zprávě senátorka Miroslava Němcová z ODS.

„Obava pana předsedy je namístě a řekněme, že takový precedens by mohl výrazně zasáhnout do principu naší demokracie. Ano, já bych takou stížnost podpořila,“ vyjádřila podporu ústavní stížnosti místopředsedkyně Senátu a senátorka za KDU-ČSL Jitka Seitlová.

„Jsem toho názoru, že vláda postupuje v rozporu s Ústavou. Pokud by se připravovalo podání k Ústavnímu soudu, rád ho podpořím,“ napsal v SMS zprávě senátor a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil tedy teď bude čekat, zda nějaké kroky chystají i opoziční poslanci. Seznam Zprávy se zeptaly předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, jak hodnotí prodloužení nouzového stavu vlády na základě žádosti mnohdy i opozičních hejtmanů, i když Starostové ve Sněmovně ruku minulý týden nezvedli.

„Hejtmani jsou oběťmi té situace. Chtějí chránit své občany a vláda ústy premiéra jim nenabídla žádnou pomoc, nepřišli s žádnou nabídkou, jak situaci vyřešit bez nouzového stavu. Přišla volba buď, anebo. Přičemž premiér od pátku odmítá jednání s opozicí, aby diskutoval o ústavnosti svého postupu i o plánu na dalších 14 dnů,“ uvedl Rakušan.

O dalším postupu se během dneška a zítřka bavíme s hejtmany, senátory i právníky. Zásadní bude podle Rakušana i zítřejší schůzka s premiérem.

K chystané ústavní stížnosti se v pondělí odpoledne vyjádřil i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček na tiskové konferenci v Lidovém domě. Podle něj vláda svým rozhodnutím nepostupovala protiústavně.

„Jsem přesvědčen, že vláda při prodloužení nouzového stavu postupovala v souladu s Ústavou a krizovým zákonem. Ústavní soud se samozřejmě může k té věci vyjádřit, pokud někdo ten podnět dá,“ odmítl Hamáček to, že by vláda nepostupovala podle zákona ohledně vyhlášení dalšího nouzového stavu.

Reklama

Doporučované