Hlavní obsah

Historický Městský dům v Přerově otevře po 14 měsících opět svou restauraci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Historický Městský dům v Přerově v pondělí znovu otevře svou restauraci a kavárnu, stane se tak po 14 měsících. Městu se sice podařilo již na konci loňského roku vybrat nového provozovatele, otevření zhatila pandemie koronaviru.

Článek

Předchozí nájemce vypověděl smlouvu loni v březnu, jako důvod uvedl neúspěch při žádosti o úvěr a také potíže v souvislosti s pandemií koronaviru.

Nájemce hledaly Kulturní služby města Přerova několik měsíců. Firma Apetit byla nakonec jediným uchazečem, původně chtěla otevřít restauraci s kavárnou od března. „Počítáme s tím, že do konce prázdnin budeme návštěvníky lákat jen na denní menu, takže bude otevřeno od 11:00 do 15:00. Od září, kdy začne v Měšťáku i kulturní program, budeme mít otevřeno až do večera,“ uvedl zástupce společnosti Jaroslav Urbanec.

Městský dům stojí na Masarykově náměstí od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě. V posledních letech, od roku 2014 do konce roku 2018, provozovaly restauraci Kulturní a informační služby města Přerova. Podnik byl však prodělečný a radnice na provoz doplácela každoročně zhruba 1,5 milionu korun.

Historický dům měl naposledy v nájmu místní Hotel Jana, jehož provozovatelem je pražská společnost LH Hotels. Společnost uzavřela nájemní smlouvu za symbolické nájemné v lednu 2019, plánovala provozování restaurace a kavárny po dobu pěti let a počítala i s rozsáhlou přeměnou interiéru. Smlouvu však vypověděla loni v březnu. Podle primátora Petra Měřínského ukončení smlouvy vysvětlili zástupci společnosti neúspěchem v žádosti o úvěr na rekonstrukci. Odvolávali se i na jarní protikoronavirová omezení, kvůli nimž musel být dům uzavřen.

Společnost Apetit, stejně jako Hotel Jana, bude do přerovské městské pokladny platit jen symbolické nájemné ve výši sto korun a energie spojené s provozem.

Reklama

Související témata:
Městský dům v Přerově

Doporučované