Hlavní obsah

Hlasování ve čtenářské anketě Kniha roku směřuje do finále

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlasování ve druhém ročníku čtenářské ankety Kniha roku, jejímž vyhlašovatelem je Nadační fond Čtení tě mění, směřuje do finále. Hlasovat je možné do 30. září.

Článek

Na výběr je 440 knih ve dvanácti kategoriích, v každé z nich je možné hlasovat až pro tři tituly. Vyhlášení výsledků bude zveřejněno na stránkách ankety, kde se nacházejí i další informace. ČTK o tom dnes za organizátory informovala Helena Frantová.

„Vyhlášeni budou vítězové jednotlivých kategorií a hlavní cenu Kniha roku získá titul s absolutně nejvyšším počtem hlasů napříč kategoriemi,“ uvedla Frantová.

Loni se do nové čtenářské ankety Kniha roku zapojilo 47.892 čtenářů. Absolutním vítězem a Knihou roku 2019 se stal román Aleny Mornštajnové Tiché roky. Kniha Mornštajnové zvítězila v anketě i v kategorii Společenský román. V kategorii Umělecká próza nejvíce hlasů dostal román Haruki Murakamiho Komturova smrt, jako Výjimečný nakladatelský počin čtenáři vybrali titul Neohrožené ženy od Marty Breenové a Jenny Jordahlové. U příležitosti vyhlášení vítězů ankety byla udělena také Cena za celoživotní dílo spisovatelce Ludmile Vaňkové.

Hlasovalo se v devíti základních a třech speciálních kategoriích, do nichž nakladatelé a vydavatelé nominovali své nejúspěšnější tituly vydané v období mezi předloňským a loňským ročníkem veletrhu Svět knihy. Porota složená z novinářů, literárních odborníků a bloggerů poté vybrala v každé z těchto kategorií stovku knih, které obdržely oficiální nominaci, a pak hlasovali čtenáři. „Důvodem vzniku ankety byla snaha ocenit nejen literární kvalitu knih, ale také jejich oblíbenost u běžných čtenářů,“ podotkla Frantová.

Reklama

Související témata:

Doporučované