Hlavní obsah

Hledá se Kim. Mlčení živí divoké teorie o osudu severokorejského vůdce

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Poslední desítky hodin přinesly divoké spekulace o tom, co se vlastně stalo se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Pokud se tedy vůbec něco stalo.

Článek

36letý vládce nejuzavřenější a nejtajuplnější země světa nedorazil 15. dubna na oslavy narozenin svého zesnulého děda Kim Ir-sena, otce severokorejského státu a tamní komunistické hrůzovlády. Něco takového Kim Čong-un ještě nikdy neudělal a podle odborníků je krajně nepravděpodobné, že by se pro svou nepřítomnost na tomto státním svátku rozhodl dobrovolně. Posledním veřejným Kimovým vystoupením tak zůstává účast na zasedání severokorejského politbyra 11. dubna.

To je jeden z velmi mála záchytných bodů záhadného dění kolem „nezvěstného“ severokorejského lídra, které udržuje v napětí novináře, zpravodajské služby i vlády nezanedbatelného množství zemí světa. Další ověřitelnou skutečností je vyslání čínské delegace, včetně lékařských expertů, do KLDR.

Nedá se ovšem potvrdit, že cesta lékařského týmu souvisí s chatrným zdravím otylého státníka. Načasování a fakt, že delegaci vede vysoký představitel oddělení pro mezinárodní vztahy čínské komunistické strany, dodává zprávě na zajímavosti.

Je třeba dodat, že Kim Čong-un, jehož zdraví je otázkou státního tajemství KLDR, se už v minulosti na několik týdnů bez vysvětlení „vypařil“. Se stejnou intenzitou, s níž se nejrůznější spekulace o smrtelně nemocném nebo přímo zesnulém Kimovi napřed objevily, se teď vehementně z nejrůznějších stran popírají. Ovšem na to, že by se nedělo vůbec nic, je nejrůznější aktivita, včetně špionážních letounů vysoko na jihokorejském nebi, příliš zjevná.

Situaci kolem zdravotních lapálií Kim Čong-una zlehčuje americký prezident Donald Trump a nejčernější scénář důrazně popřel i hlavní zahraničněpolitický poradce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, Mun Čung-in. Ten v rozhovoru pro CNN uvedl, že severokorejský diktátor je naživu a má se dobře. „Zdržuje se od 13. dubna v oblasti Wonsanu (přístav na východním pobřeží KLDR). Nezjistili jsme žádné podezřelé pohyby,“ dodal Mun.

Podle satelitních snímků zveřejněných serverem 38 North, který se specializuje na dění v KLDR, nejspíš na železniční stanici poblíž Kimova údajného luxusního resortu ve Wonsanu stojí speciální vlak, který severokorejský diktátor používá ke svým cestám.

Na sociálních sítích a v nejrůznějších médiích zatím kolují „zaručené“ zprávy o tom, že Kim je ve vegetativním stavu po zpackané katetrizaci, kterou měl na svědomí buď nervózní severokorejský kardiochirurg, nebo jeden ze zmiňovaných hostujících čínských odborníků. Píše se o mozkové smrti v důsledku infarktu, který se přičítá Kimově nikotinové vášni a obezitě. Na opačném pólu spekulací jsou pak zvěsti o tom, že se milovaný vůdce zbídačeného národa dává dohromady po banálním úrazu, při kterém si zvrtl kotník.

Další spekulace, která podle listu The New York Times koluje po jihokorejských komunikačních platformách, vychází z toho, že se soudruha Kima z kómatu nepodařilo probrat francouzským lékařům. Mocná diktátorova sestra Kim Jo-čong, kterou coby příštího vůdce vidí třeba agentura Bloomberg, prý byla zatčena s tím, že se žezla s pomocí pročínských sil ve vedení země chopil nevlastní bratr Kim Čong-ila, tedy zesnulého otce Kim-Čong-una.

Podle expertů zatím není dvoutýdenní zmizení korpulentního lídra nevyzpytatelné jaderné mocnosti něco mimořádného. Zvláštní je ale mlčení Pchjongjangu a absence jakékoli snahy divoké spekulace vyvracet.

Reklama

Doporučované