Hlavní obsah

Hledá se organizátor předsednictví EU. Piráti ho chtějí o 3 miliardy dražší

Foto: Profimedia.cz

Velký kritik případu ProMoPro má teď coby premiér na starosti přípravy reparátu českého předsednictví.

Reklama

Hlavní summit předsednictví má být v září 2022 v Praze. Babišův kabinet vše připravuje, ale pro příští vládu. Piráti chtějí „last-minute“ navýšení rozpočtu o 3 miliardy.

Článek

První české předsednictví Evropské unii v roce 2009 skončilo velkolepým debaklem – kvůli pádu tehdejší vlády i předraženému rozpočtu.

Odkazy na stamilionový podvod spojený s firmou ProMoPro, která unijní akce v Česku ozvučovala, patřily do rétorické výbavy Andreje Babiše, když si s protikorupčními slogany brázdil cestu k moci.

Teď má Babiš coby premiér na starosti přípravy reparátu českého předsednictví.

Jak zjistily Seznam Zprávy, jeho vláda v době, kdy Česko akutně řeší koronavirovou krizi, vypsala zásadní výběrové řízení na subjekt, který pro ni v podstatě na klíč zorganizuje zázemí pro unijní summity v Praze.

V tendru jde řádově o desítky až stovky milionů korun. Předpokládanou částku však Úřad vlády sdělit nechce.

Summit v srdci Evropy

Praha bude hlavním městem Evropy aspoň na pár dní v září 2022. To se podle zadávací dokumentace vládní zakázky do české metropole sjedou hlavy států a vlád unijních zemí. A to včetně německého kancléře či kancléřky a francouzského prezidenta či prezidentky. Kdo to bude, ještě není jasné, obě země – stejně jako Česko – čekají do té doby volby.

Na summitu se každopádně budou projednávat ty nejdůležitější problémy, které bude starý kontinent řešit. A tento velký summit zemí EU bude hostit český předseda vlády, na kterého bude zároveň upřená pozornost světových médií.

Politicky živo bude ale celé předsednictví. Ministři ze zemí EU se v Praze budou potkávat na dalších patnácti neformálních Radách EU, a to od července do října téhož roku.

Zázemí pro evropské politické špičky už se chystá teď. „Předmětem veřejné zakázky je zajištění centrálních konferenčních prostor pro akce konané na území ČR v souvislosti s předsednictvím ČR v Radě EU,“ stojí v zadávací dokumentaci, kterou Seznam Zprávy pročetly.

Součástí zakázky je podle dokumentace i nezbytná konferenční a bezpečnostní technika a dokonce catering. Na vítězi tendru nechá tentokrát stát zajištění i v minulosti problematického ozvučení akcí. „Všechny jednací a tiskové místnosti by měly být kompletně ozvučeny, vybaveny tlumočnickou a záznamovou technikou,“ píše se ve specifikaci předmětu plnění části zakázky pro hlavní summit.

Koho Úřad vlády tedy vlastně hledá?

„Pro zadavatele (Úřad vlády – pozn. autorky) není rozhodné, jaký právní vztah má možný dodavatel k prostorům, ve kterých bude plnění veřejné zakázky realizováno,“ doplňuje mluvčí vlády Jana Adamcová.

Parkování pro helikoptéru

Nejde každopádně o ledajaké prostory. Na hlavní summit musí pojmout skoro 400 účastníků jednání, čeká se také až tisíc novinářů, fotografů a kameramanů z celé Evropy. Pro neformální rady bude zase parkoviště až pro 130 vládních limuzín.

Dále je potřeba zajistit 18 tlumočnických kabin, protože oficiální části jednání jsou simultánně tlumočené do všech jazyků EU. Zahrnuta je i možnost přistání helikoptéry v blízkosti poptávaných prostor.

Z dokumentace vyplývá, že Babišova vláda chce všechny předsednické akce ponechat v Praze. To je výrazná změna oproti předsednictví EU v roce 2009, kdy tehdejší kabinet premiéra Mirka Topolánka rozházel malé „ministeriády“ do regionů.

Ministři a ministryně zahraničí zemí EU se tehdy setkali na zámku v Hluboké nad Vltavou, tedy v místě blízkém bývalému šéfovi české diplomacie Karlu Schwarzenbergovi. Šéfové a šéfky resortu dopravy se zase sešli v Litoměřicích – domovském regionu tehdejšího vicepremiéra pro Evropu Alexandra Vondry (ODS), který měl přípravy na starosti. Politici tehdy argumentovali tím, že předsednictví je příležitostí, jak před zraky celé Evropy turisticky propagovat různé kouty Česka.

„V souladu s usnesením vlády se budou akce probíhající v centrálních konferenčních prostorách konat v Praze,“ dodává mluvčí Adamcová.

Na předběžných tržních konzultacích se podílelo 12 subjektů, mezi nimi i pražské Kongresové centrum, kde v roce 2009 na summitu EU–USA hostil tehdejší premiér Topolánek nového amerického prezidenta Baracka Obamu.

„Účast některého subjektu na předběžné tržní konzultaci žádným způsobem neimplikuje, že tento subjekt se zadávacího řízení bude účastnit a ani že se stane vybraným dodavatelem,“ vysvětluje však mluvčí vlády.

Neřekneme, protože neřekneme

Předpokládanou cenu zakázky odmítl Úřad vlády zveřejnit. Důvod však mluvčí Jana Adamcová nepřiblížila. „Bližší informace o předpokládané hodnotě veřejné zakázky nebudou zadavatelem (Úřad vlády – pozn. autorky) poskytovány, neboť zadavatel rozhodl, že předpokládanou hodnotu veřejné zakázky nebude zveřejňovat,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv.

Zakázka má pět částí podle typu zasedání: vedle summitu a „ministeriád“ jsou to dále předsednické konference, jednání pracovních skupin a byznysová akce pro malé a střední podniky.

Výdajový strop na pořádání všech předsednických akcí je podle Adamcové necelých 209 milionů korun – jak to schválila vláda loni v říjnu. Celkový rozpočet předsednictví má být 1,24 miliardy korun, což je skoro třetinová částka oproti rozpočtu v roce 2009.

To, že Úřad vlády nechce sdělit předpokládanou cenu vypsané zakázky na konferenční služby, neodporuje podle odborníků na transparentnost státní správy zákonům.

„V této fázi veřejné zakázky není tak zásadní, zda úřad zveřejní předpokládanou hodnotu. Může se s ní ostatně kreativně pracovat, například publikovat její nadhodnocenou výši, aby výsledná cena vypadala nižší. Důležité je, zda si Úřad vlády udělal kvalitní průzkum trhu. Z dokumentace vyplývá, že si Úřad vlády udělal tzv. předběžné tržní konzultace, to zatím v Česku dělá a umí dělat jen málo zadavatelů,“ říká Marek Zelenka z protikorupční neziskové organizace Oživení.

Autor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek, dnes poradce v organizaci Otevřená společnost, říká, že odhadovanou cenu zakázky vypracovanou Úřadem vlády na základě průzkumu trhu si lze vyžádat minimálně zpětně. „A tedy alespoň následně zkontrolovat, zda úřad odvedl svou práci dobře a vybral nejvýhodnější nabídku,“ uvedl.

Babišův PR apetit

O Babišovi, který dobře ovládá cizí jazyky, se ví, že diplomatické povinnosti patří k jeho oblíbeným. Pro veřejnost ale zatím vždy zdůrazňoval, že ho na předsednictví EU zajímá jediné – a to jak stáhnout jeho rozpočet na minimum.

Pro loni schválený rozpočet na celé předsednictví 2022 odmítli na vládě hlasovat i koaliční sociálnědemokratičtí ministři – právě s odkazem na jeho údajné podhodnocení.

Dokonce i šéf Transparency International David Ondráčka, který jinak hlídá hlavně úsporné nakládání s veřejnými financemi, nízký rozpočet kritizuje. „Obecně myslím, že problémy s pořádáním předsednictví budou spíš v podfinancování a nedostatku lidí, kteří to prostě vůbec nebudou stíhat připravit a zakázky administrovat. Z toho budou pramenit chyby a problémy,“ řekl Seznam Zprávám.

Na jednom ale Babiš při přípravách předsednictví EU nešetří. Velkorysý rozpočet má Babiš vyhrazený na PR aktivity kolem českého šéfování unii – 85 milionů korun, což je částka, která se naopak blíží „topolánkovskému“ rozpočtu z roku 2009. Například na vzdělávání českých úředníků má jít jen 15 milionů korun.

Babišova vláda jako vlastní specialitu plánuje v horké fázi příprav až čtyřikrát ročně kvůli předsednictví zadávat speciální průzkumy veřejného mínění.

Piráti chtějí větší rozpočet

S úrovní transparentnosti příprav předsednictví v režii Andreje Babiše není spokojená opozice. Na rozdíl od situace před českou premiérou v čele Evropy za Topolánkovy vlády současný kabinet nechystá předsednické akce pro sebe, ale pro příštího premiéra a jeho lidi.

Ve volbách na podzim 2021, v nichž se bude rozhodovat i o tom, kdo bude Česko v čele Evropy reprezentovat, se Babiš utká se vznikajícími opozičními bloky Piráti a STAN a ODS spolu s KDU-ČSL a TOP 09.

„Piráti požadují, aby příprava na předsednictví probíhala transparentně, ať už jde o rozpočet, tak i výběr priorit. Piráti chtějí navýšit rozpočet na předsednictví o cca 3 miliardy korun. Nicméně je zásadní, aby finance šly na zajištění odborného aparátu na ministerstvech, nikoli holdingu či do kapes přátel Andreje Babiše,“ řekl Seznam Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Dodal, že příslušné finance navýší, pokud budou Piráti u vlády, nebo to navrhnou jako pozměňovací návrh k rozpočtu na rok 2022 z opozičních lavic.

Předseda ODS Petr Fiala Seznam Zprávám potvrdil, že žádné konzultace vlády s opozicí o přípravách předsednictví neprobíhají. „Vláda Andreje Babiše se sice zaklíná transparentností, její kroky tomu ale ani zdaleka neodpovídají. Konzultace s opozicí ohledně předsednictví EU v roce 2022 by měly být samozřejmostí, protože se jedná o prestižní záležitost. Z vyjádření členů kabinetu je ale bohužel patrné, že si to neuvědomují,“ uvedl.

České předsednictví EU se bude odehrávat v politicky turbulentní době – do druhého pololetí roku 2022 spadají české komunální volby a také bude finišovat prezidentská kampaň před volbami v lednu 2023. Předčasný pád Topolánkovy vlády uprostřed předsednictví v roce 2009 byl zapříčiněný mimo jiné právě tím, že se nedokázal s opozicí dohodnout na paktu o neútočení.

Reklama

Související témata:

Doporučované