Hlavní obsah

Předsednictví EU vám přináší Coca-Cola. Brusel vyšetřuje rumunské šéfování EU

Foto: romania2019.eu

Rumunské předsednictví sponzorovala Coca-Cola.

Reklama

Korporátní sponzorství členských zemí EU se dostalo do hledáčku evropské ombudsmanky. Rumunské předsednictví sponzorovala společnost Coca-Cola, Finové se dohodli třeba s BMW.

Článek

Evropská ombudsmanka Emily O’Reillyová zahájila vyšetřování financování rumunského předsednictví Rady Evropské unie. Bukurešť si na své vedení evropského orgánu přizvala kontroverzního partnera – americkou společnost Coca-Cola.

Sponzorstvím známého výrobce nealkoholických nápojů pomyslně vyvrcholila vcelku běžná praktika, kdy si státy EU, na které připadá předsednictví, přizvou soukromého sponzora.

Rumunsko se ale svým partnerem nešikovně chlubilo a přilákalo na sebe pozornost. Loga společnosti visela při schůzích prakticky všude a jak upozornil mimo jiné německý novinář Stefan Leifert, politici si po jednáních mohli odpočinout třeba v sytě červených sedacích pytlích.

Ombudsmanka vyšetřování zahájila v reakci na stížnost německé nevládní organizace Foodwatch. Organizace upozorňovala na to, že Rumunsko při předsednictví dohlíželo na revize celoevropských zákonů o potravinách. „Škodí to kredibilitě úřadu,“ napsal na začátku roku ředitel neziskové organizace Thilo Bode.

Podle O’Reillyové je na místě zvážení, zda by neměla být přehodnocena pravidla pro předsednictví. Rada EU předběžně uvedla, že sponzorské dohody jednotlivých zemí nejsou její starostí.

V dopise generálnímu tajemníkovi Rady EU Jeppemu Tranholmovi-Mikkelsenovi ombudsmanka napsala, že s vyjádřením Rady nesouhlasí. Podle ní je předsednictví součástí fungování Rady EU a není důvod k tomu, aby se její vedení nemělo k problému vyjadřovat.

Minerálky a auta

Kromě německé neziskovky si na soukromé peníze při předsednictví stěžuje také zástup europoslanců. Stovka z nich se podepsala pod dopis finské vládě, který apeloval na to, aby finské předsednictví, jež začalo v červenci, nebylo sponzorováno soukromou firmou. Finové ale už dříve dohodli spolupráci s automobilkou BMW, napsal britský list The Independent. BMW přitom patří například mezi automobilky, kterých se dotkly unijní pokuty pro dieselové emise.

Finsko zároveň odmítlo, že by dohodu přehodnotilo. Se soukromými společnostmi podle serveru EUobserver sponzorsky spolupracovalo alespoň posledních osm předsedajících zemí. Server také připomíná, že nejde nutně o peníze. Například zmíněná spolupráce Finska s BMW v praxi znamená, že automobilka poskytuje finským činovníkům vozy a na oplátku je vedena jako partner předsednictví.

Rumunsko pro dopravu využilo služeb automobilek Renault nebo Mercedes.

Sponzorovat své předsednictví ze soukromé sféry plánuje také Chorvatsko, které do čela Rady EU nastoupí 1. ledna 2020. A při svém prvním předsednictví k podobné praktice ostatně přistoupila i Česká republika.

Minerálky a auta ale nepatřily mezi hlavní škraloupy českého předsednictví, kterému v roce 2009 dominovala kontroverzní plastika Davida Černého Entropa plná evropských stereotypů a hlavně pád domácí vlády Miroslava Topolánka.

Předsednictví navíc na Českou republiku čeká znovu už v roce 2022 a premiér Andrej Babiš předem vyhlašuje, že chce rozpočet předsednictví snížit.

Česko předsednictví v roce 2009 vyšlo na 3,4 miliardy korun, v současných cenách tedy na necelé čtyři miliardy. To nadcházející by vláda ráda stlačila pod tři miliardy.

Reklama

Doporučované