Hlavní obsah

Dědek na penzi. Zakladatel Jablotronu hlídá vnoučata, do politiky by znovu rozhodně nešel

Výzva s Daliborem Dědkem: O „odcházení“ z vedení Jablotronu a zklamání z politiky.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pokud má Evropská unie limity na počet keříků pro vinaře, měly by také existovat limity na počty politiků a státních úředníků,“ říká miliardář Dalibor Dědek. Od píky vybudoval koncern Jablotron a krátce se angažoval i v politice.

Článek

„Dodnes si připadám jako hlupák, který strčil hlavu do žumpy a pak ji rychle vytáhl, když zjistil, že to tam smrdí víc, než čekal,“ říká jablonecký byznysmen o svém krátkém působení v roli volebního lídra STAN před volbami v roce 2017.

„Měl jsem naivní představu, že by bylo možné přivést do parlamentu deset, dvanáct slušných a schopných lidí, které bych straně pomohl vybrat,“ popisuje svou tehdejší motivaci.

V reálném politickém provozu jej nejvíc zaskočilo fungování médií. „Čekal jsem, že život mezi politiky nebude jednoduchý, protože o řadě z nich nemám valné mínění, ale co mě totálně zaskočilo, byla role médií. Několik se jich snaží dělat opravdové zpravodajství, ale řadě z nich jde pouze o senzaci, co nejvíc sexy sdělení. Někteří se už ani neobtěžují snahou o jakýkoli popis skutečných událostí. Lidem se pak politici nabízejí jako herci v nějaké reality show,“ popisuje svou zkušenost Dalibor Dědek.

O autorovi – Robert Čásenský

Zakladatel a šéfredaktor měsíčníku Reportér. Za 44 let života strávil podstatnou část v novinových redakcích, od eléva v Českém deníku (1993) až po šéfredaktora MF Dnes (2006–2013). Pro pořad Výzva Televize Seznam připravuje každý měsíc rozhovor s osobnostmi českého byznysu.

Nelíbí se mu, že vláda v současné době růstu a konjunktury hospodaří se schodkem: „To je ostuda!“ Právě snaha o rozumné hospodaření pro něj byla jednou z pohnutek, proč se chtěl do politiky pustit.

Běžky a čistá mysl

V Jablotronu má stále většinový podíl, ale otěže předal svému nástupci. „Každý organismus může mít jen jednu hlavu, takže rozhodování je na něm,“ říká o Miroslavu Jarolímovi, který teď společnost vede. Ve firmě působí už spíše v roli konzultanta.

„Mám kolegyni, která mi dává dohromady kalendář. Já si tam dám hlídání vnoučat a ona mi pak doplňuje schůzky,“ popisuje jedenašedesátiletý podnikatel své dnešní působení.

Vnoučatům se snaží věnovat maximum času i proto, že ho na své vlastní děti během podnikání příliš neměl. Kromě role dědečka se Dalibor Dědek podle svých slov nejvíc věnuje přemýšlení. Nejlepší nápady na nové výrobky prý dostává, když jezdí na běžkách nebo koloběžce, a má tak čistou hlavu.

Celý rozhovor o Jablotronu, hi-tech investicích, dobročinnosti, plusech a minusech Evropské unie i třiceti letech od pádu socialismu sledujte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované