Hlavní obsah

Hodné holky nosí šaty bez rozparků, nařídila škola. Lidé ji viní ze sexismu

Jaké jsou vhodné šaty na ples? Od obrázků s doporučením se nakonec škola distancovala.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Žádné rozparky, holá záda nebo hluboké výstřihy. Škola vysvětlovala, v jakých šatech mohou dívky na školní ples. Po vlně kritiky svá doporučení stáhla.

Článek

List New York Times stejně jako televizi NBC zaujal rozruch na sociálních sítích, který způsobila soukromá floridská střední škola Stanton College Prep. Ve svém areálu vyvěsila letáky s obrázky čtyř různých šatů.

„Jdeš na ples?" stojí psáno nad každým modelem. Jen ten, který neměly žádný rozparek ani odhalená záda, škola označila jako vhodný. Pod šaty připsala nápis „hodná holka".

Škola tak chtěla předem určit, jaké dámské šaty jsou přípustné na maturitní ples. Ten se koná v sobotu 1. dubna. Škola mimo jiné čelí kritice i za to, že s doporučením přišla jen týden před očekávanou a dlouho plánovanou událostí.

Proti letákům se začali bouřit sami studenti. Nevadí jim ani tak samotné doporučení, jako spíš forma sdělení. Nápis „hodná holka" považují za sexistický.

Případ se sice dostal do celostátních médií, podobný problém ale řeší řada středoškoláků po celých Státech. Jiná floridská studentka si tento týden stěžovala, že jí škola zakázala přijít na ples s její lesbickou přítelkyní.

V USA je poměrně běžné, že školy stanovují nejrůznější pravidla. Stanton College Prep ale po vlně kritiky letáky stáhla a uvedla, že nešlo o oficiální schválenou komunikaci školy a omluvila se.

Reklama

Související témata:

Doporučované