Hlavní obsah

Dýchání, které škodí zdraví. WHO varuje před problémem, který trápí i Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Podle Světové zdravotnické organizace je znečištění ovzduší pro lidské zdraví ještě rizikovější, než se předpokládalo dříve. Ročně si vyžádá miliony životů.

Článek

WHO vydala před listopadovým klimatickým summitem v Glasgow nová doporučení, která by měla vést ke snížení míry znečištění ovzduší a větší ochraně lidské populace. Na nemoci spojené se znečištěním ovzduší každoročně zemře předčasně kolem sedmi milionů lidí.

Špatná kvalita ovzduší se tak zařadila mezi jednu z největších environmentálních hrozeb, které ohrožují zdraví, podobně jako kouření nebo nezdravé stravování. Dopady jsou nejvíce patrné v chudších a rozvojových zemích, které v rámci svého hospodářského rozvoje spoléhají především na fosilní paliva, píše britská BBC.

Podle nových doporučení by maximální přípustná koncentrace oxidu dusičitého, který pochází hlavně z naftových motorů v automobilech, měla být v budoucnu místo dřívějších 40 pouze deset mikrogramů na metr krychlový. Evropská unie v současné době povoluje 40 mikrogramů.

Polétavý prach vzniká zejména při spalovacích procesech v dopravě, energetice, domácnostech, zemědělství a na skládkách odpadu. EU stanovuje mezní hodnotu 25 mikrogramů jemných částic (označovaných jako PM2,5) na metr krychlový. WHO dosud doporučovala deset a od nynějška to bude pět mikrogramů. „Až k 80 procentům úmrtí spojených s jemnými částicemi by nemuselo dojít, kdyby aktuální míra znečištění vzduchu byla snížena podle aktuálního doporučení,“ informuje WHO. U hrubých částic PM10 je v EU nejvyšší dovolená koncentrace 40 mikrogramů na metr krychlový, zatímco WHO své směrnice zpřísnila z 20 na 15 mikrogramů.

„WHO upravila téměř všechny hodnoty související s kvalitou ovzduší a snížila je. Varuje, že překročení nových hodnot je spojeno s významnými zdravotními riziky. Jejich dodržování by mohlo zachránit miliony životů,“ cituje WHO německý server Deutsche Welle.

Vysoká míra znečištění ovzduší je spojená především se srdečními onemocněními včetně mrtvice. U dětí může způsobit neúplné vyvinutí plic a astma.

V EU celá čtvrtina obyvatel měst dýchá vzduch, který překračuje dosavadní maximální hodnoty částic PM2,5 stanovené WHO, uvedla agentura DPA. V celém světě je to podle odhadů WHO až 90 procent. Evropská sedmadvacítka chce své limity ohledně znečištění vzduchu zpřísnit v následujícím roce.

WHO vydala směrnice ohledně škodlivin v ovzduší naposledy v roce 2005. Nyní tak učinila na základě posledních studií, podle nichž je překračování těchto limitů spojené se značnými zdravotními riziky. „Shromážděné důkazy jsou dostatečné k ospravedlnění konání, které má za cíl snížit vystavování populace klíčovým znečišťovatelům ovzduší, a to nejen v konkrétních zemích nebo regionech, ale v globálním měřítku,“ uvedla WHO.

Kvalita ovzduší podle WHO hraje roli také v době covidové pandemie, neboť lidé s dýchacími obtížemi danými špatným vzduchem jsou náchylnější k těžkému průběhu onemocnění covid-19 než zdraví lidé.

Doporučované