Hlavní obsah

Hoškův fotbalový glosář: Tottenham se ocitl na prahu krize, protože šéf klubu Levy své sliby neplní

Foto: Profimedia.cz

Daniel Levy stojí uprostřed trojice mužů z vedení Tottenhamu.

Reklama

„Ještě nikdy jsem v Tottenhamu nebyl tak nešťastný jako právě teď,” pronesl před pár dny trenér londýnských Spurs Mauricio Pochettino. Už dlouho neslyšeli příznivci Kohoutů, kteří argentinského lodivoda zbožňují, něco tak znepokojivého. I oni cítí, že „projekt Tottenham” obnášející výstavbu nového nákladného stadionu se poněkud zadrhl. A může být hůř…

Článek

Čistě výsledkově na tom Tottenham Hotspur po první fázi sezony zase až tak špatně není. Postup do vyřazovací části Ligy mistrů sice zůstal v rovině sci-fi, ale 21 bodů se v prvních 9 kolech Premier League až dosud Spurs nikdy nashromáždit nepodařilo. Ani z pondělní porážky od Manchesteru City na rozbitém trávníku stadionu ve Wembley, na terénu se zbytky loga americké NFL, nad nímž by ohrnovaly nos i české a moravské divizní týmy, asi nemá cenu dělat vědu. I ti největší optimisté ale musejí vidět, že herně Tottenham nepřipomíná klub, který by mohl aspirovat na vítězství v anglické lize. Citizens, Liverpool i Chelsea prostě vypadají kompaktněji a nebezpečněji.

Mauricio Pochettino dovedl severolondýnský klub v posledních 3 ligových sezonách ke třetímu, druhému a zase třetímu místu. S velmi malými finančními zdroji, nahlíženo anglickými měřítky, samozřejmě dal dohromady nejsilnější tým Tottenhamu Hotspur za posledních 30 let. Kostru tvoří vesměs mladí hráči s velkým potenciálem se dál zlepšovat. Od příchodu Argentince na lavičku týmu v květnu 2014 převýšily výdaje Spurs za hráčské transfery výnosy z prodeje o pouhých 29 milionů liber. Pro srovnání Manchester City se za stejné období ocitl v této bilanci v minusu 518 milionů liber. Manchester United navzdory Mourinhovým stížnostem má minus 466 milionů, Arsenal 225 milionů, Chelsea 200 a Liverpool 183 milionů liber. Za málo peněz dodal tým kolem Kanea, Llorise a dalších zatraceně hodně muziky. Podíl argentinského trenéra se přitom považuje za naprosto zásadní. „Co Pochettino s danými zdroji dokázal, je neuvěřitelné. Vzhledem k rozpočtu, co má k dispozici, předčil masivně očekávání,” uvedl pro Sky Sports bývalý slavný obránce Jamie Carragher.

Tottenham tedy díky Pochettinovi přestal být sportovním otloukánkem a změnil se v postrach anglických protivníků. Přídavné jméno „spursy” vystihující nechvalně proslulou psychickou zranitelnost Spurs se najednou používá jen zřídka. Klub, jehož představenstvu šéfuje od roku 2001 podnikatel Daniel Levy, ale pořád zaostával a vlastně zaostává finančně. Nemohl přihazovat na přestupním trhu a také platy hráčů v průměru stále pokulhávají za konkurencí z „velké šestky”. Zásadní zlom měl přinést projekt nového supermoderního stadionu pro 61 000 diváků, kde by jen prodej vstupenek představoval „zlatou žílu”.

Video: Jiří Hošek

A tím se obloukem vracíme k tomu, proč se „srdcař” Pochettino cítí být momentálně tak nešťastným. Podle slibů Daniela Levyho daných nejen trenérovi, ale také hráčům, měl teď Tottenham zažívat skvostnou sezonu, kdy v nové aréně a s novými posilami bude „kosit“ jednoho soupeře za druhým. Jenže v létě zůstali Kohouti jediným týmem ze všech 5 hlavních evropských soutěží, který nekoupil jediného hráče. Přitom podle expertů typu Alana Shearera chyběl nákup možná dvou zvučných jmen k tomu, aby Spurs podnikli v Anglii frontální atak na metu nejvyšší. Nový stadion sice stojí, ale kvůli nesplnění nespecifikovaných bezpečnostních kritérií se na něm minimálně do ledna 2019 hrát ještě nebude. Mauricio Pochettino, který má v Tottenhamu smlouvu do roku 2023, se tak logicky musí cítit podvedený a jen jeho loajalita a neskrývaná láska ke klubu nejspíš brání tomu, aby dal svou nevoli znát ještě výraznějším způsobem.

Angličtí novináři teď spekulují o tom, jestli v dané ekonomické realitě nenarazil Tottenham pod Pochettinem náhodou na své limity. Fanoušci Spurs se děsí toho, že kombinace problémů se stadionem, exilu v nepříliš oblíbeném Wembley a případná herní a výsledková krize přinese frustraci hráčů a jejich letní exodus. Svoji poslední sezonu hrají v Tottenhamu takřka jistě Toby Alderweireld a Moussa Dembélé. Na uzavření nové smlouvy se úplně netváří Christian Eriksen.

Příznivce Tottenhamu ale může hřát u srdce, že svou střednědobou budoucnost se s klubem rozhodli spojit Harry Kane a nejnověji také Dele Alli. V obou případech se pan Levy pořádně plácl přes kapsu a týdenní platy obou anglických reprezentantů činí 200 000, respektive 150 000 liber. Daniel Levy, který si vybudoval reputaci nemilosrdného obchodníka, bude mít v zimním přestupním kalendáři obrovskou příležitost napravit to, co zpackal v létě. Pokud tým se silnou základní jedenáctkou, ale slabší lavičkou neposílí alespoň o dva kvalitní fotbalisty, může ztratit nejen Pochettina a podporu veřejnosti, ale nabourá celý projekt, který cílil na to, aby Tottenham už napevno zakotvil mezi anglickou špičkou. Už teď ho viním, že nechal věci zajít tak daleko…

Reklama

Doporučované