Hlavní obsah

Hospodští po prvním dni kontrol: Nelíbí se to nikomu, ale chráníme kšeft

Foto: Svijany

Při návštěvě restaurací se musí lidé od včerejšího dne prokazovat očkovacím certifikátem, testem nebo potvrzením o prodělání nemoci.

Reklama

Obsluha v restauracích musí nově kontrolovat hosty, zda mají potvrzení o bezinfekčnosti. Redaktoři Seznam Zpráv zjišťovali, jak majitelé podniků nové vládní opatření hodnotí.

Článek

Právě se setmělo. Malá hospoda v Liberci se pomalu plní hosty, majitelka za barem vyzývá příchozí k prokázání bezinfekčnosti. „Nelíbí se to mně, nelíbí se to hostům, ale co nadělám,“ stěžuje si. Těm, co se nemají čím prokázat, podává samotest.

Hospodská sama očkovaná není, kontrolovat hosty se jí příčí. Původně plánovala, že je kontrolovat vůbec nebude. Bojí se ale případné pokuty. „Museli jsme nakoupit samotesty, jinak bychom pomřeli hlady. Myslíte si, že tamhleti byli někdy na testu, nebo že jsou očkovaní?“ ptá se a bradou ukazuje na tři štamgasty s půllitry piva.

Muž s knírem a kšiltovkou na hlavě kouká směrem k televizi, další se hlasitě směje přes celý podnik. Třetí do sebe zrovna klopí pivo. Na dotaz, co říkají na kontroly v hospodách, nereagují. S novináři se bavit nechtějí. Raději se dál věnují svým půllitrům.

Ani ze samotestů nejsou návštěvníci podle hospodské zrovna dvakrát nadšení, většinou jsou ale ochotní si je udělat. Testy poskytuje majitelka hospody zákazníkům zadarmo. „Můj zákazník, můj pán. Já prodávám, oni kupují. Po tom dlouhém lockdownu bych byla blbá, kdybych odtud lidi vyhazovala. Proto ty samotesty,“ vysvětluje.

S žádným konfliktem se v průběhu prvního dne nesetkala. Pondělní večer se nese v poklidném duchu, víkend ale čeká hospodská divočejší. Myslí si, že někteří hosté s novým opatřením problém mít budou.

Zároveň se obává, že pokud časem zakáže vláda samotesty, přijde o zákazníky. „Jsme typická hospoda na okraji města, tady na moc očkovaných nenarazíte a dost pochybuju, že by si někdo platil testy,“ zakončuje majitelka podniku.

Chráním sebe i svůj kšeft

S úbytkem zákazníků se už teď potýká růžovodolská cukrárna. Její majitelka Lucie Pazderníková si všímá, že starší zákazníci návštěvy omezují ze strachu z nákazy. Někteří návštěvníci zase nesouhlasí s vládními opatřeními. „Argumentují hlavně tím, že nám po jejich zdravotním stavu nic není. Já chci přitom jen vědět, jestli jsou očkovaní nebo si udělali test. Nic víc mě nezajímá. Já tak chráním sebe, svoji rodinu a svůj kšeft,“ říká.

Majitelka očkovaná je, do podniku objednala pro zákazníky i personál testovací sady a respirátory. Z nového opatření má rozpačité pocity. Není jí příjemné hosty kontrolovat, zároveň je ale ráda, že může být podnik otevřený. S agresivními zákazníky se setkala už při minulé vlně, ti se hádali kvůli rouškám.

Očekává, že podobné situace se budou opakovat. Obsluhu předem upozornila, že na ně mohou být lidé, kteří se nemohou prokázat bezinfekčností, sprostí. „Buď se ale přizpůsobíme úřadům a lidé na nás budou házet špínu, nebo se přizpůsobíme lidem a nějaký úřad si pak najde zase nás.“

Cukrárna funguje v Liberci už šestnáct let. „Vybudovali jsme to vlastníma rukama, nepůjčili jsme si ani korunu. Nevyužili jsme žádných dotací. Když ale přišel lockdown, neměli jsme na výběr. Na některé podpůrné programy jsme dosáhli, na některé ne. Bez nich bychom ale nevydrželi už vůbec,“ přiznává Pazderníková.

Stát by měl podle ní podniky finančně podporovat, pokud je chce takto omezovat. „Lidí bude chodit málo, kšefty půjdou dolů. My jsme na tom relativně ještě dobře, objednávky máme. Jsou ale tací, kteří jsou s prominutím ve sra*kách. A politici si mezitím odsouhlasí zvýšení platů,“ říká naštvaně.

Návštěvníky budou razítkovat

Naopak relativně smíření s opatřením jsou v libereckém baru Switch. „Smysl mi to nedává, ale je to nařízení vlády, tak se s tím nějak popereme. Většina našich zákazníků je naštěstí očkovaná,“ komentuje situaci Štěpán Koníř.

Úbytek hostů očekává dvacetiletý majitel baru jen malý. I tady se ale zásobili samotesty. „Když se nám sem v sobotu nahrne tři sta lidí, nedá se to uhlídat. Uděláme ale všechno, co je v našich silách,“ říká Koníř. V plánu má například posílení personálu, za barem bude potřebovat minimálně o jednoho člověka více. Pokuty riskovat nechce. Návštěvníkům budou zaměstnanci dávat po prokázání bezinfekčnosti razítka.

Do Switche dorazila hygienická kontrola už minulý pátek, podle Koníře zkontrolovali pár lidí a vše se obešlo bez problémů. „Doufám, že tak budou probíhat i další kontroly. A také že se opatření brzy změní, jak se to dělo v minulosti. Nemyslím si totiž, že my vůbec jako obsluha máme právo hosty takto kontrolovat,“ dodává.

Jeden z hostů, který právě sedí v podniku, s vládními nařízení souhlasí. Upozorňuje na to, že v Rakousku tento model kontrol funguje. „Jsem medik. Zažil jsem plnou nemocnici, lidi na ventilátorech. Když se neočkujete, tak nikam nechoďte,“ vzkazuje.

Reklama

Doporučované