Hlavní obsah

Jedná se o vládě: „Jako volba papeže. Dokud se neshodneme, neodejdeme“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zástupci obou koalic se sešli k finálnímu jednání.

Reklama

Finální verzi vládního programového prohlášení a koaliční smlouvy by se na úterním jednání měly přiblížit koalice Spolu a Pirátů se STAN. Řešit se bude také budoucí personální obsazení vlády.

Článek

Politici koalice Spolu a Pirátů se STAN v úterý dopoledne ve Sněmovně navážou na jednání z předchozích týdnů. Po minulé schůzce kandidát na premiéra a šéf ODS Petr Fiala oznámil, že v naprosté většině programových otázek panuje podle vyjednavačů shoda. Doladění programu a koaliční smlouvy se od té doby věnuje skupina expertů.

Šéf STAN Vít Rakušan při příchodu do Sněmovny novinářům řekl, že je nutné na jednání vyřešit zbývající programové nejasnosti. Podle Rakušana jde například o oblast životního prostředí nebo některé ekonomické otázky.

„Personálie určitě jasné nejsou, konkrétní jména jsou úplně poslední. Nejdřív musí být jasná struktura a doufám, že ta jasná bude. Jsem připraven přijmout funkci ministra vnitra se vší odpovědností v této těžké covidové době, která tady stále je,“ řekl před jednáním ve Sněmovně Rakušan.

Předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný věří, že se na všem dnes koalice dohodnou.

„Samozřejmě, součástí dnešního jednání vlády je i struktura vlády včetně personálií, musíme dotáhnout program, který je z 95 procent ve shodě a je dohodnutý. Musíme se také bavit o finálním ustavení Sněmovny,“ nastínil Výborný.

Očekává se, že koalice budou řešit záležitosti ohledně budoucí vlády celý den. „Máme na to celý den, já to přirovnávám ke konkláve, dokud se nedohodneme, tak tuto budovu neopustíme,“ dodává šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Poslanci Pirátů před jednáním s novináři nemluvili s odůvodněním, že spěchají na jednání. Mezi Starosty a Piráty panuje pnutí kvůli analýze, kterou si nechala zpracovat Pirátská strana a která v pondělí unikla do médií. Podle zprávy Starostové opakovaně porušili ustanovení koaliční smlouvy týkající se kroužkování.

Předseda Vít Rakušan už v pondělí řekl, že nepovažuje za šťastné toto téma řešit před zásadním jednáním o vládě. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka analýza neovlivní jednání o budoucí vládě.

„Malicherné pseudoanalýzy Pirátů nejsou nic, co by bylo na programu dne. My jsme připraveni si to vyříkat, ale ne prostřednictvím médií. Ve slušné domácnosti se špinavé prádlo pere doma, a ne prostřednictvím médií. Mrzí nás, že to Piráti dělají tímto způsobem,“ říká Gazdík, o kterém se spekuluje jako o možném ministrovi školství.

Koalice se už dříve shodly na svých představách o obsazení vedení Sněmovny. Šéfkou komory by se měla stát předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, na místopředsednické posty chtějí uskupení nominovat Olgu Richterovou (Piráti) či Věru Kovářovou (STAN). Kandidátem ODS na místopředsedu Sněmovny by mohl být Jan Skopeček, lidovci nominují pravděpodobně svého místopředsedu Jana Bartoška.

Strany by dnes mohly hovořit i o rozdělení vládních postů. Fiala debaty o struktuře kabinetu označil před týdnem za předčasné. Vyloučil, že by koalice plánovaly vytvoření nového ministerstva či úřadu. Uvažují ale o ministrovi pro evropské záležitosti a členovi vlády, který by se zabýval digitalizací. Dříve se hovořilo o tom, že by Spolu mělo připadnout devět křesel ve vládě a Pirátům se STAN šest.

Reklama

Doporučované