Hlavní obsah

Hosté na královské svatbě

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Reklama

Článek

Samotného svatebního obřadu se zúčastní 600 lidí, kteří se následně sejdou na hradní recepci. Kensingtonský palác také potvrdil 200 lidí s pozvánkou na soukromou recepci v nedalekém sídle Frogmore House. A připojí se také veřejnost - bylo vybráno více než 2500 lidí, kterým bude povoleno být na pozemcích hradu Windsor při příjezdu páru ke kapli svatého Jiří. Budou mezi nimi místní školáci nebo pracovníci hradu.

Snoubenci se také rozhodli nepozvat přední politické představitele. Na svatbu tak nedorazí ani britská premiérka Theresa Mayová, ani současný americký prezident Donald Trump. Jiní politici se na svatbě objeví jen v případě, že je s párem pojí přátelství. I přesto na svatbu nepůjde bývalý prezident USA Barack Obama a jeho manželka Michelle, ačkoliv je známé, že s nimi má princ Harry i jeho bratr William blízký vztah. Vzhledem k tomu ale, že snoubenci nepozvali současného prezidenta USA, situace by mohla být politicky problematická.

Na svatbě se objeví všichni tři sourozenci matky Harryho, princezny Diany - Charles Spencer, Lady Sarah McCorquodaleová a Jane Fellowesová, přičemž poslední zmíněná sestra pronese řeč.

Poměrně překvapivým hostem se stala dvanáctiletá Amelia Thompsonová. Dívka, která přežila teroristický útok na koncertu v Manchesteru, dostala oficiální pozvánku pro dvě osoby. Právě ona se stala jednou z oněch dvou a půl tisíců lidí z veřejnosti, kteří se mohou svatby zúčastnit. Za pozváním stojí její matka, která Amelii před časem navrhla jako kandidátku. Ta jako svůj doprovod zvolila babičku dívky, která při loňském útoku sebevražedného atentátníka zemřela.

Podle Kensingtonského paláce Harry a Meghan vybírali z řad veřejnosti osoby různého věku i původu, na místě by také neměli chybět vybraní mladí lidé, kteří se něčím vyznamenali, prokázali silné vedení či službu veřejnosti.

Reklama

Doporučované